Autó: Tényleg „nyomjon egy lájkot” a gyalogos, ha átengedik a zebrán? A rendőrség ezt mondja

Autó: Tényleg "nyomjon egy lájkot" a gyalogos, ha átengedik a zebrán? A rendőrség ezt mondja

Parázs vita alakult ki a rendőrség videója miatt, beszállt Vitézy Dávid és a Magyar Kerékpáros klub elnöke is.

Kommentháború alakult ki a gyalogosoknak szánt rendőrségi oktatóvideó alatt, amelyben egy rendőr három tanácsod ad a zebrán való átkeléshez.

Tegeződve azt mondja, ha el tudod olvasni a rendszámát, közel van, ha látod, hogy férfi vagy nő vezeti, közel van. A járdáról csak akkor lépj le, ha felvetted a sofőrrel a szemkontaktust.

Ha átengedett, nyomj egy like-ot, és legközelebb is átenged.

A pár napja elérhető videó alá vasárnap posztolt Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, aki azt írta, a rendőrség dolga a jogszabályok betartatása.

„Azokban pedig nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne “lájkkal” köszönnie, hátha akkor az autós máskor is betartja a szabályokat.

A rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban – ez ugyanis teljes szereptévesztés és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is”

– üzente Vitézy.

A rendőrség a kommentjére válaszolva közölte, a szabályok betartatásán is dolgoznak, de „ha csak egy életet sikerül megmenteni egy ilyen videóval, már megérte.”

A kommentháborúba beszállt Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke is, aki első posztjában annyit kérdezett,

imaszőnyeget ne terítsünk?

A másodikban pedig keményebben fogalmazva azt írta, „szégyelljétek magatokat! Ezért felelős a magyar balesetek nagyrészéért a rendőrség is.”

Kürti szerint ezért  a videóért más országban repülne a kommunikációs vezető, a baleseti számok miatt pedig a főkapitány is.

(via Telex)

HVG