Zhvg: Alkotmánybíróságon köt ki a „Lex Akku”, amely alapján szabályszegés esetén a hatóság nem köteles büntetni

Zhvg: Alkotmánybíróságon köt ki a „Lex Akku”, amely alapján szabályszegés esetén a hatóság nem köteles büntetni

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul egy friss kormányrendelet miatt, amely a veszélyhelyzetre hivatkozva teljesen felpuhítja a szennyező, és jogszabályellenesen működő gyárakkal szembeni szankciós gyakorlatot. Az LMP így foglalta össze a változtatás lényegét: ha a szabályszegő üzem szerződést köt az illetékes hatósággal és vállalja, hogy megszünteti a jogellenességet, akkor az erre szabott határidőn belül nem szankcionálható, így nem lehet működési engedélyüket sem felfüggeszteni.

A zöldpárt szerint „ezzel a rendelettel a kormány teljes egészben megszüntette a már amúgy is véglegesen felpuhított és ellehetetlenített környezetvédelmi intézményrendszer utolsó darabjait is.”

Mérgező anyagokat bocsátasz ki? Szennyezed a vizet, a levegőt, vagy általában a környezetet? Semmi baj, nem büntetünk meg! Helyette kötünk egy szerződést, amiben megígéred, hogy majd nem fogsz szennyezni! Díjat kéne fizetned az általad gyártott akkumulátorok után? Ezt is megspóroljuk neked! Fizessen az, akinek eladod!

– ez már a Párbeszéd-Zöldek politikusának, Jávor Benedeknek az értelmezése az új szabályról. A politikus Facebook-bejegyzésében azt írta, az akkumulátoripar mára állam az államban, engedélyeik botrányosan megengedőek, ellenőrzésük felületes, büntetéseik jelképesek. A kormány pedig ezzel a rendelettel még tovább lazítja ezt a rendszert. A Párbeszéd-Zöldek is felszólítják a kormányt a rendelet visszavonására.

A témában a WWF Magyarország is kiadott egy állásfoglalást. A szervezet szerint az egészséges környezethez való jog nem rendelhető alá gazdasági érdekeknek. A WWF szintén felszólítja a kormányt a rendelet hatályon kívül helyezésére.

Ami pedig az akkumulátoripari üzemek szabálykövetési hajlandóságát, valamint környezet- és munkavédelmi számonkérhetőségét illeti, a hvg360 cikksorozatban foglalkozott:

HVG