Vállalkozás: Nem jött be a vállalkozás, ezért költözött be az uniós pénzből épült rekreációs központba lakni az államtitkár

Vállalkozás: Nem jött be a vállalkozás, ezért költözött be az uniós pénzből épült rekreációs központba lakni az államtitkár

“2018-ra azt kellett belátnunk, hogy az a szabadidős szolgáltatás, amire megálmodtuk a rekreációs központot, bármennyire szeretjük, nem tud egy ötfős családot eltartani, pedig hét évet öltünk bele, szerettük csinálni” – reagált a Blikknek Mayer Gábor, a területfejlesztési minisztérium államtitkára arra, hogy kiderült, beköltözött abba a villába, amelyet részben uniós forrásból épített fel.

Pénteken írtuk meg, hogy 46 millió forintos uniós támogatással épült fel az ingatlan, amely a törvényben előírt szabályok alapján öt évig a Lilahegyi Rekreációs Központnak adott otthont, mostanra azonban “másképp hasznosítják”.

Az államtitkár azt mondta, az uniós források a beruházás költségének felét fedezték, a maradékot önerőből állták és “saját vagyonunkat terheltük a támogatásért cserébe jelzáloggal”. Hozzátette, szerinte sok átlagos magyar kisvállalkozáshoz hasonló az ő esetük, a koronavírus-járvány után ugyanis sok cég került olyan helyzetbe, hogy nem tudta folytatni korábbi tevékenységét.

Mayer állítja, minden szabályt betartottak és az Államkincstár, valamint az irányító hatóságok is ezt igazolták, ráadásul abban az időben nem is vállalt politikai tisztséget, így nem látja a problémát. Hasonlóan vélekedett a Területfejlesztési Minisztérium is, szerintük “nem csupán jogi értelemben, hanem etikai szempontból sem kifogásolható”, hogy Mayer családja ebben az ingatlanban él.

Ezzel szemben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt állította a Blikknek, hogy évekkel ezelőtt többször, több néven próbált bejelentkezni a rekreációs központba, de egyszer sem kapott választ, a szomszédoktól pedig úgy hallotta, semmi jele nem volt annak, hogy üzleti tevékenység folyna a területen.

* * *
Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

HVG