Tech: Történelemhamisítás élőben, ízelítő a jövőből: egy abszolút kamu fotót hozott ki első helyen a Google kereső a a Tienanmen téri vérengzésről

Tech: Történelemhamisítás élőben, ízelítő a jövőből: egy abszolút kamu fotót hozott ki első helyen a Google kereső a a Tienanmen téri vérengzésről

Amellett, hogy egyre inkább terjednek a mesterséges intelligencián alapuló képgenerátorokkal készülő fotók, úgy tűnik, már kiemelt helyekre is bekerülhetnek az interneten. Ezt bizonyítja az is, hogy egy ikonikus történelmi pillanat találati oldalán is egy teljesen hamis fotó került kiemelt helyre a Google-ben. Történelemhamisítás a javából.

Különös dologra bukkant a 404 Media a Google-ben: a keresőbe a „tank man” kifejezést beírva nem az 1989-es, ikonikussá fotót lehetett látni az első helyen, rajta a Tienanmen téri vérengzés ellen a tankoszlop előtt állva tüntető fiatallal, hanem egy, a mesterséges intelligencia által készített fényképet. Tehát egy olyan fotót, ami valójában sosem készült el.

Az azóta a Google találati listájáról eltávolított fotó a tankok előtt szelfiző fiatalembert ábrázolta. A kép illusztrálja, hogyan nézhetett volna ki a kínai kommunista rezsim ikonikus pillanata a tüntető szemszögéből. De valójában nem így nézett ki, ez a fotó nem 1989-ben, hanem 2023-ban készült.

A mesterséges intelligencia által generált kép esete rávilágít az ilyen képgeneráló eszközök, valamint az internet problémáira: rendkívül könnyedén lehet az MI-vel szöveget, videót és hangfájlt készíttetni; kis túlzással csupán egy gombnyomás az egész, és egy olyan felvételt kapunk, mely megdöbbentően hiteles, és csak nehezen lehet megállapítani, hogy nem valódi.

Így nézett ki a kép a Tank Man találati oldalán a Google-ben.

© 404 Media / Google

Mivel az ilyen, generált tartalmak pillanatok alatt áraszthatják el az információszerzésre is használt platformokat, és nincs megfelelő mód a valós, emberi tartalmaktól történő megkülönböztetésre, könnyedén hamis információk is terjedhetnek ily módon.

A lap szerint a Google egy hat hónapos Reddit-fórumos beszélgetésben találta a fotót, mely éppen egy Midjourney-közösség volt. (A Midjourney egy képgeneráló szolgáltatás, melynek segítségével már korábban is képzeltek el a szokványostól eltérő dolgokat a felhasználók.)

Azt nem tudni, hogy mi okból vették komolyan a Google algoritmusai a fotót, az pedig főleg érdekes, hogy hogyan kerülhetett kiemelt helyre.

A Google leírása szerint a rangsoroló-rendszereik az „eredeti, magas minőségű” tartalmakat részesítik előnyben, és ők a tartalom minőségére koncentrálnak, nem arra, hogy miként állították elő azt.

A 404 Media cikkének megjelenése után a Google törölte az MI által generált fotót a „tank man” keresés találatai közül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG