Generációkon átívelő következményei lehetnek az aszpartámfogyasztásnak, derül ki egy frissen bemutatott állatkísérletből.
Meglepő megállapításokra jutott egy friss, az aszpartám nevű mesterséges édesítőszerrel kapcsolatos tanulmány: e szerint – hím egereken végzett kísérletek alapján – már az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által biztonságosnak ítéltnél lényegesen kisebb mennyiségben is tanulási- és memóriaproblémákat okozhat az édesítő.
A Scientific Reports folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány egyik másik fontos megállapítása, hogy mindezek a problémák az egerek utódjainál is megfigyelhetők, ez alapján pedig több generáció egészségére is komoly hatásokat gyakorolhat az aszpartám fogyasztása. Azt fontos kihangsúlyozni, hogy az egérkísérletek nem jelentik azt, hogy ezek a megállapítások az emberekre is érvényesek, ám ezzel együtt azt is érdemes észben tartani: az ilyen vizsgálatok többek között azért egerekkel zajlanak, mert eredményük nem ritkán esik egybe az embereken mérhetővel.
Mint a Science Alert a tanulmány nyomán részletezi, a kísérletben részt vevő egerek az FDA által biztonságosnak ítélt napi aszpartámbevitel 7-15 százalékának megfelelő mennyiséget kapták. A tudósok kimondottan arra voltak kíváncsiak, hogy a hímek ezeket problémákat át tudják-e adni ezt az utódoknak – a legtöbb kutatás ugyanis azzal foglalkozik, hogy a vemhesség és a szoptatás során hogyan alakul az utód egészsége a különböző környezeti hatások által.
Az egereket két csoportra osztották aszerint, hogy 7 vagy 15 százalékát kapták az egészséges napi aszpartámmennyiségnek az ivóvizükben, majd összevetették őket a sima ivóvizet kapó kontrollcsoporttal.
A kognitív funkciók tesztelése során az aszpartámot fogyasztó példányok több tekintetben is elmaradásokat mutattak, függetlenül a dózistól.
Miután az aszpartámot fogyasztó egereket olyan nőstény egyedekkel szaporították, melyek nem kaptak az édesítőből, kiderült, hogy az utódok is pont ugyanazon kognitív problémákat mutatták.
A kutatók még próbálnak rájönni arra, hogy az aszpartám pontosan miként gyakorolhat hatást az agyra.
Az aszpartám nemrégiben azzal került be a hírekbe, hogy a WHO az édesítőről úgy nyilatkozott „korlátozott bizonyítékok” nyomán, hogy „lehetséges, hogy rákkeltő az ember számára”.
Egy 2022-es, szintén egereken végzett kísérlet arra is rámutatott, hogy szorongóbbá is teheti az állatokat ez a fajta édesítőszer.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
HVG