Az amerikai szenátus jóváhagyta a vezérkari főnökök egyesített bizottsága új elnökének kinevezését

Az amerikai szenátus jóváhagyta a vezérkari főnökök egyesített bizottsága új elnökének kinevezését

MH/MTI
2023. szeptember 21. csütörtök. 8:47

A tábornok Mark Milley helyébe lép, aki a hónap végén nyugállományba vonul. A szenátorok 83 igen szavazattal 11 nem ellenében hagyták jóvá a kinevezést. Ezzel Lloyd Austin védelmi miniszter mellett ezentúl a Pentagon második legfontosabb tisztségét is afroamerikai tölti be.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke nem vesz részt katonai műveletekben, feladata az, hogy katonai kérdésekben tanácsokkal lássa el az elnököt, a nemzetbiztonsági tanácsot és a védelmi minisztert.
   
Brown 2020 óta a légierő vezérkari főnöke, a tisztségre még Donald Trump előző elnök javasolta. Joe Biden jelenlegi elnök idén májusban jelölte Brownt a vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének, de a szenátusban ellenállásba ütközött: Tommy Tuberville, Georgia állam republikánus szenátora hónapok óta blokkolta az egyébként formális jóváhagyási eljárást tiltakozásul a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen.
   
A szenátus demokrata frakciójának vezetője, Chuck Schumer azzal érte el Brown kinevezésének jóváhagyását, hogy egyéni szavazást rendelt el az ilyenkor szokásos csoportos voksolás helyett.

Írta a Magyar Hírlap