Palóc Mária-oltárok és hanti Szent helyek

Palóc Mária-oltárok és hanti Szent helyek

Magyarországon, főleg a Palóc vidéken még a 2000-es évek első évtizedében is forgattam olyan falusi házban, ahol sokszor Mária tisztelete a családi szent oltár kivételes tiszteletet kapott! – mondta el lapunknak Halmy György

Az emberek, falusiak sokszor saját házukba imádkoztak szentjeikhez! A belső tisztulás igénye a nagyobb kinti munkák befejezése után, a tél elején, az Adventi időszakhoz kötődött. – tette hozzá a filmrendező.

A ház gazdái, a nagycsalád, az ismerősök, barátok, komák összejöttek ilyenkor egymás házába elcsendesedni! A hàz befűtött nagy szobájába kuporodtak egymás mellé az oltár előtt a férfiak, asszonyok. A jól megrakott kályha tüzénél a melegben az összejött tizenöt-húsz- férfi és asszony esténként Máriához,  a családhoz közel álló szentekhez imádkoztak.

Az ima, az ének a történet mesélés töltötte ki a november végi, decemberi estéik nagy részét!

Az oltárok szerkezete – fogalmazott – tudomása szerint hasonlított a faluban lévő templom oltárának kialakításához. Saját otthonaik Szent terében és a Szent időben szívesen jöttek össze az emberek, az előéneklő, imamondó vezérletével, éjjelig maradtak egymás társaságában.

Az ilyen éjjelig tartó esték meseszerű, látomásos valójukkal elragadtatásokkal tarkított, szellemileg járt benső utak képét mutatták. A résztvevők, fiatalok, idősek tisztelték egymást, vigyáztak egymásra, beszélgetést folytattak Máriával, Istennel!

A régi magyar házi oltárok jellegzetességeit az esten összehasonlíthatják a jelenlevők a hanti hagyomány szerint kialakított szent oltárokkal, a hanti házban lévő Szent sarokkal.

Vitalij Szigiljetov, Magyarországon élő  élő hanti származású sámánunok a tart előadást a hantik által  a családi otthonokban állított Szent helyekről.

Az érdeklődők olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint például, hogy a hantik a szoba melyik részében,és miért pont ott alakítják ki a szent sarkot? Mi határozza meg a szenthely kialakítását? Vannak-e egy-egy közösségre vonatkozó általános szabályok?

Van-e, ha igen, milyen tárgyak azok, amelyek rendszerint felkerülnek az oltárra?

 A hanti fontosabb családi szenthelyeknek van-e története, amely összefüg funkciójukkal, szakrális erejükkel? Hogyan, lehet megmagyarázni, mi a jellegzetessége a hanti ősi családi oltárnak? Hogy néz ki? Mikor, kihez imádkoznak az otthoni “Szent sarokban”?

Mindezekről  fog beszélni Vitalij Szigiljetov, aki a Halmy György házioltáráról  elhozott oltár tartozékok segítségével bemutatót is tart arról,  milyen egy tradicionális hanti házi oltár, és mi miért, hogyan kerül rá.

Közreműködik Fürjes Katalin.

Az előadás helyszíne: 1125 Budapest, Istenhegyi út 29. ( A Széll Kálmán tértől a 21-es busszal a harmadik megálló.)

Regisztrálni itt lehet: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083205943129

Írta a Magyar Hírlap