Szóba sem kerülhet, hogy a francia gasztronómia egyik ikonikus étele, a libamáj az asztalra kerüljön.
Pazar bankettet fognak adni szerda este a Franciaországba látogató Károly király és Kamilla királynő tiszteletére a Versailles-i palotában. A vacsoramenü ételeit tekintve azonban több dolog is tiltólistás. A Daily Mail információi szerint miután a király a brit rezidenciáiban is megtiltotta, hogy hízott libamájat szolgáljanak fel, ez nem szerepelhet a franciaországi menüben sem. Mint ahogy kizártak a spárgát is, amely még márciusban szerepelt a menüben, de azt a királyi látogatást el kellett halasztani a franciaországi zavargások miatt. Hogy miért nem szolgálnak fel spárgát? A válasz egyszerű: mert nincs szezonja.
Lesz viszont bőven gomba, amely egy francia kormányzati forrás szerint Károly és Kamilla kedvence, mivel „a néhai királynőre, II. Erzsébetre emlékezteti őket”. A Daily Mail azt írja, hogy Károly nem sokkal édesanyja halála előtt Skóciában gombát gyűjtött.
A menüt Michelin-csillagos konyhamesterek – Yannick Alléno, Anne-Sophie Pic és Pierre Hermé – véglegesítették, majd Londonba küldtek jóváhagyásra.
A Daily Mail információi szerint a Versailles-i menüben szerepel majd kék homár, Bresse-i csirke porcini gratinnel, 30 hónapos Comté, illetve Stilchelton angol kék sajt, és Pierre Hermé híres desszertje, az iszfaháni perzsa macaron (rózsavízzel, málnával és licsivel.) A vacsorához palackonként több mint 400 fontba (177 ezer forintba) kerülő borokat szolgálnak fel.
A vacsorát a Versailles-i tükörteremben fogyasztják majd el, ahol a néhai királynőt 1957-ben, első franciaországi állami látogatása során fogadták. Ezúttal mintegy 150 vendéget hívtak meg, köztük van Charlotte Rampling, Kristin Scott Thomas és Catherine Deneuve is.
HVG