Autó: Leállhat a munka a Volkswagen különleges, üvegfalú gyárában

Autó: Leállhat a munka a Volkswagen különleges, üvegfalú gyárában

Több mint húsz éven át készültek Drezdában úgy a járművek, mint egy látványkonyhán.

A Volkswagen németországi, drezdai gyárának sorsa bizonytalanná vált, miután egy új jelentés szerint az autógyártó a termelés leállítását tervezi a létesítményben. A Volkswagen drezdai üzemében tavaly több ezer ID.3 elektromos modellt gyártottak, és mintegy háromszáz embert foglalkoztattak.

Az Automobiliwoche című német lap beszámolója szerint a helyszín valószínűleg megmarad valamilyen formában, a dolgozók pedig más feladatokat kapnak. A VW drezdai gyárában 2002-ben kezdték meg a gyártást, és eddig több mint 150 000 Phaeton, Bentley Flying Spur, VW e-Golf és ID.3 modellt gyártottak. Az üvegfalú üzemben más helyszínekhez képest „élményvilágot is kínáltak”, ahol a vásárlók végignézhették, hogyan készül egy autó.

© JENS SCHLUETER / AFP

A Bloombergnek nyilatkozó források szerint a létesítmény éves működési költségei 60 és 70 millió euró között mozognak. A termelés felfüggesztése, a gyár átalakítása egy szélesebb körű stratégia része, amelynek célja a költségek csökkentése és a vállalat jobb pozícionálása a jövőbeni versenyben való helytállás érdekében.

A Volkswagen-konszern alapmárkájára nehezedik a legnagyobb nyomás a cégcsoporton belül, mert alacsony a nyereségessége, többek közt a felesleges gyárkapacitások miatt. A VW-t vezető Oliver Blume célja, hogy 2026-ra 6,5 százalékra növelje a márka hozamát, amely jelenleg ez 3,6 százlék körül van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

HVG