Kijev beperli Magyarországot

Kijev beperli Magyarországot

A három közép-európai ország által bevezetett tilalom célja, hogy megvédjék a gazdáikat az ukrán gabona saját piacaikra való beáramlásától, miután Oroszország blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket – írták.

– Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást – fogalmazott Kacska vasárnap este, hozzátéve, hogy Kijev megtorlásra készül a gyümölcs- és zöldségexportban is. 

A három ország azután lépett fel az Európai Bizottság ellen, hogy múlt pénteken a szervezet úgy döntött, engedélyezi az ukrán gabona értékesítését az EU-ban. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közölte, hogy saját hatáskörben tilalmat vezetnek be az ukrán gabonára – számolt be a lap.

– A mi szemünkben Magyarország és Lengyelország ezen intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlanságot jelentik – mondta Ukrajna kereskedelmi vezetője. Kacska úgy vélte, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel nem csupán az EU belső ügye.

Szerinte az egész világnak látnia kell, hogy az EU tagállamai hogyan viselkednek a kereskedelmi partnerekkel szemben.

– Ezek az önkényes tiltások nevetségesek. Úgy gondolom, hogy Magyarország itt politikai nyilatkozatot tesz, blokkolni akarja az Ukrajnával folytatott kereskedelmet, és emellett teljesen figyelmen kívül hagyja Brüsszelt – jelentette ki a politikus.

Írta a Magyar Hírlap