Náci szimbólum viselése közben fotózták le a volt ukrán elnököt

Náci szimbólum viselése közben fotózták le a volt ukrán elnököt

A portál szúrta ki, hogy Petro Porosenko, Ukrajna volt elnöke a múlt héten egy ukrán katonákkal tartott találkozón járt, amiről képeket is megosztott közösségi oldalán. Az egyik képen pedig tisztán látszik, hogy Porosenko egyenruhájának karján úgynevezett Fekete Nap, vagy „Sonnenrad” látható. A szimbólum a náci Németországból származik, és világszerte széles körben használják különböző neonáci csoportok politikai irányultságuk megjelölésére.

A szimbólum egyébként a Azov zászlóalj eredeti jelvényén is szerepelt, azonban később eltávolították, hogy megpróbálják elrejtetni a náci ideológiákhoz fűződő kapcsolatát, amelyről már a nyugati sajtó is írt.

A vitatott jelvény a portál szerint az ukrán fegyveres erők 36. tengerészgyalogos dandárjától származik. Egy korábbi fotón pedig látható is, ahogy az exelnök kezet szorít Valerij Prozapasszal, Porosenko Európai Szolidaritás pártjának tagjával, a 36. dandárban szolgáló kapitánnyal, aki ugyanilyen emblémát viselt.

A neonáci szimpatizánsok elterjedtségét az ukrán csapatok között a 2014-es kijevi puccs után a kutatók és a nemzetközi sajtó is alaposan dokumentálta.

Írta a Magyar Hírlap