Tech: Titokzatos bolygó járhat a Naprendszerben, nagyobb, mint a Föld

Tech: Titokzatos bolygó járhat a Naprendszerben, nagyobb, mint a Föld

Kanadai és japán tudósok szerint a Földnél mintegy másfélszer-háromszor nagyobb bolygó rejtőzhet valahol a Naprendszerben. Az lehet felelős a Kuiper-övben lévő objektumok furcsa mozgásáért.

Új bolygókat találni a világegyetemben egyáltalán nem könnyű feladat. Annak köszönhetően, hogy ismerjük a Jupitert, arra már képesek vagyunk, hogy egy csillag fényváltozásait mérve megállapítsuk, van-e körülötte olyan égitest, ami leginkább a mi Naprendszerünk gázóriásához hasonlít.

Ezzel a módszerrel azonban csak exobolygókat – vagyis idegen csillag körül keringő bolygókat – lehet felfedezni, arra nem alkalmas, hogy a saját Naprendszerünkben kutassunk fel eddig nem ismert objektumokat. Ehhez arra van szükség, hogy más, ismert égitestek mozgása utaljon arra, merre kell keresgélnünk.

Urbain Le Verrier csillagász és matematikus azután fedezte fel a Neptunuszt, hogy különbséget észlelt az Uránusz megfigyelt pályája és a newtoni fizika előrejelzése között. Kiszámolta, hogy a pályát az Uránuszon túli bolygó gravitációs hatásával lehet magyarázni. Így aztán amikor a német csillagász, Johann Gottfried Galle ellenőrizte a számításokat, és elkezdett a Le Verrier által kijelölt területen keresgélni, megtalálta a bolygót.

Most hasonló módszert használva kanadai és japán kutatók arról írnak a The Astronomical Journal című tudományos lapban megjelent tanulmányukban, hogy a Kuiper-öv objektumainak mozgása alapján valahol lennie kell egy viszonylag nagy égitestnek a Naprendszerben.

Patryk Sofia Lykawka, a Kanadai Egyetem tudósa, valamint Takashi Ito, a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium kutatója szimulációt futtatott a Kuiper-övben lévő objektumok mozgásával kapcsolatban. A csillagászok arra jutottak, hogy egy legalább Föld méretű bolygó megmagyarázhatja a Neptunusz pályájánál jóval messzebb lévő objektumok viselkedését.

A számítások alapján a bolygó mintegy másfélszer-háromszor akkora lehet, mint a Föld, és nagyjából 30 fokos pályán kering. A szakemberek szerint a tanulmányuk nem a korábban már sokat emlegettet titokzatos 9. bolygóról szól: az messzebb is van, mint amiről most írnak, ráadásul a tömege is jóval nagyobb lehet a mi bolygónkénál.

Ha kíváncsi a fejleményekre, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG