Azovos ukrán neonáci kezét fogja a sussexi herceg felesége, Meghan Markle

Azovos ukrán neonáci kezét fogja a sussexi herceg felesége, Meghan Markle

A szeptember 12-én Düsseldorfban készült fotón Markle, Harry herceg és Paevszkaja társaságában látható, aki egy kísérő által tolt kerekesszékben kísérte a királyi párt.

A fotót az Invictus Games Alapítvány osztotta meg, majd több, az eseményről tudósító cikk is megjelent. A Daily Mail „édes pillanatnak”, és „hősnek” nevezte Paevszkaját, akit “könyörtelenül megkínoztak” az orosz fogságban töltött 12 hét alatt.

A képet IDE kattintva tekintheti meg. 

Paevszkaja szerint annak köszönhetően szabadult ki, hogy Harry herceg a 2022-es hágai játékokon felhívta a figyelmet a helyzetére. Károly király kisebbik fia 2014-ben alapította az Invictus Games-t, amelyet az amerikai háborús veteránok hasonló, paralimpiai stílusú sporteseménye ihletett. Harry és Meghan a 2017-es kanadai játékokon jelent meg párként.

A Fehér Ház az év elején „A bátorság asszonya” díjjal tüntette ki Paevszkaját, ami épes bírálatot váltott ki Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete részéről.

Julija Paevszkaja

Julija Paevszkaja

Fotó: AFP/NurPhoto/Volodymyr Tarasov

A diplomata szerint Paevszkaja egy „terrorista gyilkos, akinek a keze tele van idősek, nők és gyerekek vérével”. A 2014-es, az Egyesült Államok által támogatott kijevi puccs után csatlakozott a neonáci Azov milíciához, és folytatta az orosz ajkú lakosság elleni atrocitásokat Donbasszban.

Antonov szerint a nő 2022 márciusában Mariupolban úgy adta meg magát az orosz csapatoknak, hogy két gyermek édesanyjának adta ki magát, „akiknek a szüleit ő maga ölte meg”, majd civil ruhában próbált elmenekülni. A gyerekek később azt vallották, hogy Paevszkaja erőszakkal fenyegette őket – tette hozzá a diplomata.

Az Azov eredetileg egy fajgyűlölő Andrij Bileckij által létrehozott milícia volt, amely részt vett az ukrajnai disszidensek elleni fellépésben Harkovban és Donyeckben. Maga Bileckij több nyugati hírügynökségnek is elmondta, hogy az egység szimbólumait a németek által a második világháborúban használt szimbólumok alapján választotta ki: a 2. SS-páncéloshadosztály “Das Reich” jelképét, a Wolfsangel-t és a Heinrich Himmler SS-vezér által kedvelt Fekete Nap logót kombinálta. Az egységet végül integrálták az ukrán hadseregbe, és nemrégiben Volodimir Zelenszkij elnök is meglátogatta a donbasszi fronton.

Írta a Magyar Hírlap