Svédcsavar: Csütörtökön kiderül, kapnak-e az ukránok a magyarhoz hasonló vadászgépeket

Svédcsavar: Csütörtökön kiderül, kapnak-e az ukránok a magyarhoz hasonló vadászgépeket

Svédország fontolóra veszi, hogy Gripen vadászrepülőgépeket adományozzon Ukrajnának – írja a The Guardian.

A kormány már csütörtökön hivatalosan felkérheti a fegyveres erőket, hogy mérlegeljék a kérdést.

Ukrajna, amennyiben pozitív választ kap, nagyjából 16–18 vadászgépet kaphat a svédektől.

Volodimir Zelenszkij augusztusban járt Svédországban, ahol Gripeneket kért Ulf Kristersson svéd miniszterelnöktől. „Mivel nincsenek modern vadászrepülőink, továbbra is Oroszországé a légi fölény. A Gripen vadászrepülők Svédország büszkeségei. Bízom benne, hogy a miniszterelnök úr meg tudja osztani velünk ezt a büszkeséget” – fogalmazott az ukrán elnök.

A svéd kormányfő korábban kijelentette,

nem fognak semmilyen vadászgépet küldeni Ukrajnának, mert minden repülőgépre szükségük van, hogy megvédjék a területüket.

Júniusban a svéd kormány közölte, lehetővé teszi ukrán pilótáknak a Saab által gyártott Gripenek tesztelését. Pal Henning Jonson védelmi miniszter elmondta, az ukránok többször kérték, hogy „kipróbálhassanak különféle típusú – Tornado, F–16-os és Gripen – vadászrepülőgépeket, hogy tesztelni tudják mindazokat a típusokat és rendszereket, amelyeket mi is és más országok is működtetnek”. Majd azt is hozzátette, hogy Svédországnak valamennyi vadászgépére szüksége van saját területének védelméhez.

 A svéd légierő egyébként jelenleg hetven JAS–39-es Gripen vadászgépet tart hadrendben, valamint további 60 darab van szállítás alatt a gyártótól, a Saab konszerntől.

Írta a Magyar Hírlap