A belga bíróság hatályon kívül helyezte az egyedülálló menedékkérő férfiak lakhatását akadályozó kormányrendeletet

A belga bíróság hatályon kívül helyezte az egyedülálló menedékkérő férfiak lakhatását akadályozó kormányrendeletet

MH/MTI
2023. szeptember 13. szerda. 22:39

Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár augusztus végén közölte: a belga menekültügyi ellátórendszer túlterhelt, majd bejelentette, hogy Belgium a télen, a menekültek számára kialakított befogadóközpontokban még rendelkezésre álló szálláshelyeket kizárólag gyermekes családoknak tartja fenn.

A napilap beszámolója szerint az illetékes bíróság szerdán úgy döntött, hogy a belga kormány határozata ellentétes az ország menekültügyi törvényeivel. Kimondta, hogy a kormány döntése nem tartja tiszteletben azokat a jogokat, amelyek minden menedékkérőt megilletnek mindaddig, amíg nemzetközi védelem iránti kérelmüket elbírálják.

Nicole de Moor a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon reagált a bíróság döntésére. Azt írta: „nincs több hely”. A bírósági döntés nem jelenti azt, hogy hirtelen mindenki számára van hely Belgiumban.

„A politikám nem fog változni: a legfontosabb prioritás a családok és a gyermekek védelme marad” – fogalmazott az államtitkár.

Nicole de Moor korábban az állami menekültügyi ügynökség (Fedasil) adataira hivatkozva közölte: legkevesebb 33 500 menedékkérő jelenleg is befogadóközpontokban lakik. Tavaly Belgiumban csaknem 37 ezer nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be nem uniós állampolgárok, és a menedékkérőkön kívül Belgium mintegy 62 ezer ukrajnai menekültnek nyújt segítséget – tájékoztatott.

A napilap emlékeztetett, hogy a belga kormányt régóta érik bírálatok menekültügyi politikája miatt. Egy brüsszeli bíróság júniusban elmarasztalta a kormányt és a belga menekültügyi ügynökséget a migrációs válság kezelése miatt.

A belga állammal szemben már több mint 1100 elmarasztaló ítéletet hoztak a belga bíróságok, mivel a kormány nem biztosította a menedékkérők befogadását úgy, ahogy a törvény előírja. Az ezekben az ügyekben hozott határozatok ezereurós bírságot állapítottak meg minden egyes olyan menedékkérő után, aki nem kapta meg az őt megillető ellátást.

Írta a Magyar Hírlap