Könnyebb autók, tarolni akaró RB – vasárnapi F1-es hírek

Könnyebb autók, tarolni akaró RB – vasárnapi F1-es hírek

Kezdjük a Formula-1-es hírekkel: Nikolas Tombazis, az FIA együléses részlegének vezetője szerint a cél, hogy jelentős diétára fogják az F1-es gépeket 2026-tól. A szakember konkrétan 50 kg-os „fogyásról” beszélt – bővebben itt.

f1-start-zandvoort-2023

Most már tényleg az összes futam megnyerése az eddig hibátlan szezont futó Red Bull célja: Helmut Marko úgy érzi, ha a Szingapúri Nagydíjat is behúzzák, onnantól kezdve tényleg reális ennek az esélye.

Viszont éppen az energiaitalosok dominanciája miatt érzi úgy Fernando Alonso, hogy bizonyos szempontból megbuktak a 2022-ben bevezetett új szabályok – igaz, azt elismeri, hogy könnyebb lett az előzés és egymás követése.

Jackie Stewart szerint könnyebb a mai F1-esek dolga, mint az ő idejében – hogy pontosan miért és miben, arról itt beszélt a skótok háromszoros világbajnok legendája.

„Lewis bocsánatkérése megmutatja, milyen ellenfél és ember” – reagált a McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella Hamilton Piastrival történt koccanására és az azt követő elnézéskérésére.

„Olyan érzés volt, mintha újra a rajtrácson lennék egy futam startjánál, szóval ez nagyon kellemes volt. Nyilvánvalóan nagyon más ezeknek az autóknak a hangja. A szerelők egy része ott volt akkor is, amikor azt a mega évet futottuk. Az ülés még mindig passzol hozzám, a pedálok rendben vannak, s ez így együtt rengeteg emléket hozott vissza” – így értékelte a minapi Nordschleifén megtett bemutató köröket Sebastian Vettel. Az eseményről galériát is hoztunk fentebb.

Bár F1-et nem rendeztek a hétvégén, számos más széria versenyzett vasárnap is. Kezdésként a WEC mezőnye teljesített egy újabb hatórást Fujiban, ahol ugyan sokáig a Porsche vezetett, de végül a hazai gyártó, a Toyota ünnepelhetett kettős győzelmet – részletek itt.

S ha már Toyota: a WRC-ben pedig Kalle Rovanpera nyerte az Akropolisz Ralit, s ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

motogp-martin-misano

A MotoGP-ben Jorge Martin a sprint után a vasárnapi versenyt is behúzta Misanóban, megelőzve az egyaránt sérüléssel és fájdalmakkal küzdő Marco Bezzecchit és Francesco Bagnaiát, valamint a dobogóról újfent épp csak leszoruló szabadkártyás Dani Pedrosát. A MotoGP-hez tartozik még az a hír, miszerint állítólag Marc Marquez mégsem hagyja el a Hondát – erről itt írtunk bővebben.

A végére pedig magyar siker: Kiss Norbert a négyből három futamot nyert a hétvégén Zolderben, s az első versenyt is csak technika hiba miatt bukta el – beszámoló és a Révész Racing pilótájának nyilatkozatai ide kattintva.

formula.hu