Épségben előkerült a titokzatos orosz tábornok, de karrierjének vége

Épségben előkerült a titokzatos orosz tábornok, de karrierjének vége

G. Fehér Péter
2023. szeptember 10. vasárnap. 7:28
Frissítve: 2023. szeptember 10. 7:38

A világ oknyomozó újságíróinak elitje már hónapok óta mást sem csinál, minthogy Szergej Szurovikin holléte után kutakodik. Az orosz hadsereg tábornoka ugyanis eltűnt a nyilvánosság elől.  A napokban azonban brit újságírók a nyomára bukkantak, cáfolva azt a közhiedelmet, hogy Szurovikin eltűnt az orosz belső rivalizálás útvesztőjében.

A legalább annyira híres, mint amennyire hírhedt tábornok a látszat szerint él és virul. Moszkva egyik luxus kertvárosában, a Park Villben, különböző modern technikai eszközökkel azonosították, arcfelismerő rendszert is bevetettek, így alig kétséges, hogy fotón Szurovikin és felesége, Anna látható, amint a környéken működő elegáns étterem, a Terrazza parkolójában sétál, feltehetően a vendéglő bejárata felé.

De hát miért keltette fel Szurovikin „eltűnése” a nemzetközi sajtó figyelmét? Az orosz tábornoki kar talán legellentmondásosabb generálisa, finoman szólva is vehemens természetéről vált hírhedté, ugyanakkor pedig nyíltan vállalta azt a stratégiai koncepciót, mely szerint mindent el kell pusztítani, ha le akarja győzni az ellenséget. Ezért is kapta az „Armageddon” tábornok ragadványnevet.

Putyin a közvetlenül a krími hidat megrongáló első robbanás után 2022 októberében nevezte ki az ukrán fronton harcoló orosz erők új parancsnokává.  Addig az ukrán háború kapcsán Szurovikint a háttérbe szorították. Úgy tudni, az orosz elnök nem nagyon kedvelte, állítólag az volt a véleménye, hogy több bajt csinál, mint amennyi hasznot hoz az orosz fegyveres erőknek.

Ráadásul tiszttársai sem szerették, mert például, mint a 34. motorizált lövészhadosztály parancsnokaként nyilvánosan megalázta helyettesét, Andrej Stakal ezredest, mert elégedetlen volt munkájával. Az ezredes, felettesei jelenlétében főbe lőtte magát, életét már nem lehetett megmenteni. Több hasonló esete ellenére Szurovikin csak kisebb felelősségre vonásokban részesült, ennek oka, hogy szakmailag nagyon jól teljesített. Bajtársai közül sokan komoly és céltudatos tisztnek tartották, mert a motorizált lövészhadosztályát rövid idő alatt a technikailag elmaradott egységből, az állandó harckészültség felső kategóriájába fejlesztette.

Szurovikin vaskalapos, hithű kommunista párttagként kezdte pályafutását.  A katonai akadémiát kitűnő eredménnyel végezte el, karrierje töretlennek látszott. Ám 1991-ben úgy tűnt, hogy a sikertörténet véget ér. Szurovikin, akkor még csak századosként, a Mihail Gorbacsov ellen puccsot szervező ortodox kommunisták mellé állt. Lánctalpas egységével a szovjet vezető mellett tüntetők közé hajtatott, három ember meghalt. A puccs elfojtása után Szurovikin letartóztatták, majd hét hónap fogva tartás után az ellene emelt vádakat Borisz Jelcin akkori elnök utasítására ejtették. 

Végül is katonai pályafutása nem tört meg, az egykor a Szovjetunió megmentésén „munkálkodó” tábornok beilleszkedett az új orosz rendszerbe. Szíriában az orosz erők parancsnoka volt, és „vaskézzel” bánt el a damaszkuszi rezsim ellenségeivel. Még Aleppót is bombáztatta.

A keménykedés azonban az ukrán fronton nem vált be, ezért idén augusztusban leváltották parancsnoki posztjáról.

A nemzetközi közvélemény azért követi figyelemmel a tábornok sorsát, mert, neve ismét előbukkant a Wagner-puccskísérlet során. A tábornokot júniusban, közvetlenül a Wagner-lázadás után letartóztatták, majd augusztusban elmozdították az orosz légierő parancsnoki posztjáról is. Ezt követően házi őrizetbe vették, lakását nem hagyhatta el, de vendégeket fogadhatott.

Voltak olyan hírek is, hogy szoros szálak fűzték az állítólagos repülőgép balesetben meghalt Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsinhoz, vagyis ahhoz az emberhez, aki csapaival be akart vonulni Moszkvába.

A The New York Times azt írta, hogy Szurovikint Prigozsin halála utáni napokban mentették fel a házi őrizet alól. A lapnak nyilatkozók szerint megtarthatta rangját, és technikailag még mindig a katonaság tisztje, de karrierje gyakorlatilag véget ért.

Írta a Magyar Hírlap