Az orosz külügyminiszter bírálta az Örményország területén Egyesült Államok részvételével tervezett hadgyakorlatot

Az orosz külügyminiszter bírálta az Örményország területén Egyesült Államok részvételével tervezett hadgyakorlatot

MH/MTI
2023. szeptember 10. vasárnap. 19:26

Az Újdelhiben tartott G20-csúcstalálkozó zárónapján Szergej Lavrov úgy fogalmazott, hogy nem számít semmi jóra a manővertől a dél-kaukázusi régió számára. „A NATO egyik agresszív országa megpróbál behatolni a Dél-Kaukázusba” – jelentette ki az orosz diplomácia vezetője.

„Nem vezet semmi jóra ott ahol amerikai támaszpontok megjelennek, és világszerte több száz ilyen helyről tudni” – mondta Lavrov.

„Sajnálkozunk az örmény vezetés cselekedetei miatt” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Az Eagle Partner 2023 fedőnevű hadgyakorlatot hétfőtől szeptember 20-ig tartják Örményország területén az Egyesült Államok részvételével.

Lavrov kifogásolta egyes örmény politikusok utóbbi napokban Moszkva irányába elhangzott „rendkívül arrogáns nyilatkozatait” is.

A tárcavezető visszautasította, hogy Oroszország sorsára hagyná a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahot Örményország és Azerbajdzsán konfliktusa közepette.

A 2020 őszén lezajlott háborúban az azeri hadsereg Törökország segítségével jelentős területeket foglalt vissza a Hegyi-Karabahban és környékén. A fegyveres konfliktust Oroszország közvetítésével tető alá hozott tűzszünet zárta le, amelyben az örményeknek le kellett mondaniuk az általuk korábban ellenőrzött hegyi-karabahi terület több mint 70 százalékáról. Azóta a szakadár enklávé és Örményország között csak a Lacini-folyosón keresztül áll fenn közvetlen közúti összeköttetés. A feszültséget az utóbbi időben tovább fokozta, hogy Azerbajdzsán hónapok óta blokkolta a folyosót.

Írta a Magyar Hírlap