A hőhullámok kedveznek a Vibrio vulnificusnak, avagy a húsevő baktériumnak, melyek esetszáma növekedésnek indult az elmúlt időszakban.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) arra figyelmezteti a lakosságot és az orvosokat, hogy figyeljenek a vizes közegben terjedő, akár az életre is veszélyt jelentő „húsevő baktériumokra”, mert az Egyesült Államokban az éghajlat melegedésével ezek egyre gyakoribbak lettek.
Mint a Gizmodo írja, a nyár folyamán több tengerparti államban is tapasztaltak ilyen eseteket, melyek egybeestek a nagyobb hőhullámokkal.
A megbetegedésekért a Vibrio vulnificus nevű baktérium tehető felelőssé – a Vibrio-baktériumok emberi megbetegedések széles skáláját képesek okozni, például a kolerát is.
A betegség például nyers, vagy nem megfelelően átfőzött kagyló fogyasztása révén alakulhat ki, és a legtöbb esetben nem halálos, enyhe lefolyású.
Ugyanakkor a Vibrio vulnificust nem az ételek, hanem a nyílt sérülések vízzel történő érintkezése okozhatja – ez pedig könnyen súlyossá, akár életveszélyessé is válhat. Ezt nekrotizáló fasciitisnek hívják, vagy közismertebb nevén „húsevő baktériumnak”.
A Gizmodo megjegyzi: évente 150-200 Vibrio vulnificus-esetet jeleznek a CDC felé, mely ötből egy ember számára végzetessé válik, akár a megbetegedés után 1-2 nappal.
A baktérium a sós és félsós vizek környékében érzi jól magát, és a legtöbb megbetegedést a nyári hónapokban okozza Amerika partvidéki államaiban – a felmelegedéssel pedig csak nőhet a fertőzések száma.
A CDC figyelmezteti az orvosokat, hogy készüljenek fel az ilyen megbetegedésekre – a legyengült immunrendszerű, valamint magasabb kockázati csoportba tartozó embereket pedig nagyobb óvatosságra intik, valamint nyílt sebbel is kerülni kell a sós vizeket annak begyógyulásáig.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.
HVG