BrandContent: Rugalmas, finom és krémes – hőszigetelési szempontok, amikről még sosem hallott!

BrandContent: Rugalmas, finom és krémes – hőszigetelési szempontok, amikről még sosem hallott!

A hőszigetelés fontossága az elmúlt időszakban különösen aktuális kérdéssé vált: az, hogy ingatlanjaink megfelelő módon legyenek szigetelve, nemcsak pénztárcánk, de környezetünk érdeke is. A mai technológia szerencsére lehetővé teszi, hogy mindkét szempontnak megfeleljünk. De hogyan álljunk neki, milyen anyagokat válasszunk és mire figyeljünk a kivitelezésnél? Cikkünkben ennek járunk utána.

Tervezés: hogyan, mit és mivel?

Manapság az ingatlanépítés vagy -vásárlás, sőt bérlés egyik legfontosabb szempontja is az, hogy az adott ház vagy lakás hőszigetelése milyen. De miért ennyire lényeges kérdés ez? Csak néhány szám: habár sokan nem is gondolnák, de az épületek hőveszteségének kb. 30-40 százalékáért a falak a „felelősek”. Egy jól méretezett hőszigeteléssel ennek akár 90 százalékát is megtakaríthatjuk, ami az egész épületre vetítve kb. 30 százalékos megtakarítást jelenthet. Így a takarékoskodás és a jövőre gondolás már az alapoknál elkezdődik: ha nem vagyunk kellően körültekintők itt, akkor hiába a további lépések – gondoljunk akár a nyílászárókra, akár a modern fűtő- vagy hűtőrendszerekre –, már a rajtnál rengeteget vesztettünk.

Az, hogy az adott hőszigetelő rendszereket hová építjük be, szintén nagyon fontos. A homlokzatra – azaz a külső oldalra – elhelyezett hőszigetelés előnye, hogy télen a falak belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, ezáltal nő a beltéri komfortérzet, megszűnik a „húzó” hideg hatása. Ezen túl a külső oldali hőszigetelés megvédi a falszerkezetet, csökkenti annak hőmozgását és az ebből adódó károsodásokat – ezáltal növeli az épület élettartamát. A hőszigeteléssel a falazatok hőtároló képessége is sokkal jobban kihasználható, nem utolsó sorban pedig az ingatlan értéke is megnövekszik ezáltal.

Az energiahordozók árának folyamatos emelkedése mellett biztosra vehetjük, hogy a hőszigetelésre fordított pénz idővel megtérül, s ezt követően az idő is nekünk dolgozik majd, hiszen a rezsiköltségeink is jóval alacsonyabbak lesznek. A jól hőszigetelt ingatlanok a fenntarthatósági célok elérésében is segítenek, hiszen az energiamegtakarítás mellett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése is az épületek szakszerű hőszigetelésével érhető el.

Anyagválasztás és kivitelezés: fő a rendszerszemlélet

A homlokzatok hőszigetelésénél a legfontosabb szabály, hogy csak minősített anyagokat és komplett rendszereket építsünk be, mert csak így kaphatunk rendszergaranciát. A gyártók által szállított komplett rendszerek minősítésében szereplő valamennyi paraméter (hőszigetelő képesség, páratechnikai tulajdonságok, mechanikai ellenállás stb.) csak a rendszerengedélyben szereplő anyagokra vonatkozik. Ezért nagyon fontos, hogy a kivitelezővel pontosan egyeztessünk és alaposan járjunk utána, hogyan működik ez a gyakorlatban. A hibás kivitelezés nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem a hőszigetelés hatékonyságát is veszélyezteti. Mind a túl vékony, mind pedig a túl vastag szigetelés hibás választás, ezért a megfelelő anyagok kiválasztásán túl fontos szempont a pontos méretezés is.

Az anyagválasztásnál a legfontosabb szempont az, hogy belássuk: nem szabad összeválogatni a különböző, akár olykor pénztárcabarátabbnak tűnő elemeket, hanem gyártótól vagy forgalmazótól származó rendszereket válasszunk. A hőszigetelő rendszerek építési készleteknek minősülnek, az uniós szabályozással összhangban csak így hozhatók forgalomba és így is építhetők be. Ha nem ennek megfelelően járunk el, azaz nem egy adott rendszert/készletet építünk be, akkor hiába reklamálunk hiba esetén, ugyanis a rendszergarancia elvész. Ez pedig nemcsak az ingatlanunk biztonságát, de a saját anyagi biztonságunkat is veszélyezteti, hiszen a hőszigetelő rendszereket a minősítéskor nem elemenként, hanem összeépítve vizsgálják. Ez azt jelenti, hogy a tűzvédelmi, hő- és páratechnikai, mechanikai és vegyészeti vizsgálatok eredményei kizárólag a rendszer dokumentációjában felsorolt elemek előírásszerű beépítése esetén igazoltak. A hőszigetelő rendszerek minden esetben ezekből az elemekből állnak: színezett vékonyvakolat, alapozó, ragasztó, illetve tapasz, erősítő háló, hőszigetelő lemez, valamint dübel – a készlet forgalmazója pedig, a rendszergaranciának köszönhetően, úgy felel valamennyi rendszerelemért, mintha mindnek ő lenne a gyártója.

Ezek a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetünk

Habár a hőszigetelő rendszerek szakszerű felhordása nem igényel különösebb szaktudást, mégis van néhány alapvető szabály, melyek ismerete és betartása elengedhetetlen a megfelelő eredmény eléréséhez. A legfontosabb a lemezek ragasztására és rögzítésére, az üvegszövet helyes beágyazására és a csomópontok kialakítására vonatkozó előírások: ezeket a tudnivalókat pedig ma már nemcsak az egyes gyártók útmutatói, hanem a Magyar Építőkémia- és Vakolatszövetség (MÉVSZ) által kiadott közös irányelvek is tartalmazzák.

Legalább ennyire fontos a megfelelő időjárási körülmények betartása. A ragasztók és vakolatok kötése ugyanis egy bizonyos hőmérséklet alatt (leggyakrabban +5C°) jelentősen lelassul, nagy páratartalom esetén le is állhat. A kötés ugyanis a fölösleges víz leadásával együtt történik meg, ha ez nem történik meg, akkor akár hetekre is elnyúlhat az idő, amíg megköt, holott ez ideális körülmények között egy-két nap lenne csupán. Amíg pedig az anyag nem köt meg, addig védtelen a különböző időjárási körülményekkel – például páralecsapódás vagy eső – szemben.

Az egyes rétegek (ragasztó, habarcs- vagy tapaszréteg) felhordása közötti várakozási idő szintén lényeges, hiszen ez idő alatt az első rétegben lévő víz kiszárad. Ha ezt a vizet (mely elsősorban a kötés és a jó bedolgozhatóság elérése érdekében van jelen) nem hagyjuk kiszáradni, hanem egy újabb réteg felhordásával bezárjuk, ez előbb-utóbb megbosszulja magát. A bezárt nedvesség valamilyen módon úgyis utat fog találni magának a külső tér felé – nem kis károkat okozva ezzel.

Fejlesztések a gyorsabb kivitelezésért és a fenntarthatóságért

A könnyebb bedolgozhatóság, a magasabb minőség és a gyors munkavégzés titka a gél-technológia. A kutatás-fejlesztés területén szerzett több éves tapasztalat, valamint az építkezésekről kapott visszajelzések alapján a Baumit openContact, a Baumit StarContact, a Baumit StarContact White és a Baumit ProfiContact ragasztók új perspektívát nyitnak a kivitelezésben. Az új eljárás különösen rugalmas felületet eredményez, ugyanakkor gyorsabb és egyszerűbb feldolgozást biztosít. A csökkentett károsanyag-kibocsátású gyártási eljárások pedig különösen fenntarthatóvá teszik ezt a megoldást. Az új ragasztótapaszok rugalmasabbak, finomabbak és krémesebbek, a felületek egyenletesebben záródnak a beágyazott háló felett is, emellett mechanikai ellenállásuk kiemelkedő.

Az egyenletesebbé váló konzisztencia és a továbbfejlesztett összetétel lehetővé teszi a gél-technológiájú ragasztók gépi felhordását is, jelentősen csökkentve ezáltal a kivitelezés idejét.

A közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy az ingatlanok megfelelő és körültekintő hőszigetelése az egyik legfontosabb teendővé vált, legyen szó építésről vagy felújításról. Az építőipari technológia folyamatos fejlődése, valamint a munkálatokat követően szerzett tapasztalatok pedig azt bizonyítják, hogy a ráfordított befektetés megtérül. Nemcsak a fenntarthatóságért, hanem saját egészségünkért is sokat tehetünk, ha az otthon, amiben élünk, az előírásoknak megfelelően, minőségi és időtálló anyagokból épül fel.

A tartalom a Baumit Kft. támogatásával, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

HVG