Az ENSZ támogatja Gabont az alkotmányos rend helyreállításában

Az ENSZ támogatja Gabont az alkotmányos rend helyreállításában

MH/MTI
2023. szeptember 7. csütörtök. 14:17

„Amint ismert lesz az ütemterv, a menetrend, ahogy kinevezik az új kormányt, ügynökségeink felveszik a szükséges kapcsolatot, és folytatni fogják Gabonban a megkezdett munkát” – fogalmazott Abdou Abarry, az ENSZ közép-afrikai ügyekért felelős különleges képviselője a Gabon24 televíziónak, az Nguemával való találkozóját követően.

Hétfőn a közép-afrikai országok gazdasági közössége (ECCAS) felfüggesztette Gabon tagságát a szervezetben.

Kedden Faustin-Archange Touadéra, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke Gabonba utazott, ahol Nguema engedélyével, a házi őrizetben tartott korábbi elnökkel Ali Bongóval találkozott. A volt elnökről Touadéra nem közölt semmit, a találkozót azonban eredményesnek nevezte.

A szeptember 4-én felesküdött ideiglenes elnök szabad és tiszta választásokat ígért Gabonban, az elnökválasztás dátumát azonban egyelőre nem tűzte ki. A katonai junta szerdán jelentette be, hogy szabadon engedték Ali Bongót, aki saját belátása szerint akár külföldre is távozhat egészségügyi kezelésre – áll a közleményben.

Gabonban augusztus 30-án hajtottak végre katonai puccsot azután, hogy a központi választási bizottság bejelentette; Ali Bongo Ondimba, a 2009-óta hivatalban lévő elnök nyerte az elnökválasztást. A választási eredmény kihirdetése után katonatisztek a televízióban jelentették be, hogy szabálytalanságok miatt érvénytelenítették a választás eredményét. Még aznap este Brice Oligui Nguema tábornokot nevezték ki az ország ideiglenes elnökének, kinevezését több ezres tömeg ünnepelte Libreville utcáin.

Gabont 56 éven át kormányozta az Ondimba család, korábban Omar Bongo – Ali Bongo apja – irányította az afrikai országot 41 éven át.

Közép- és Nyugat-Afrikában nyolc államcsínyt hajtottak végre három év alatt, a gaboni fejlemények azonban eltérnek a korábbi puccsoktól. Gabonban, Nigerrel ellentétben nem voltak hallhatók franciaellenes, sem oroszbarát hangok, ugyanakkor az új gaboni vezetés és a nemzetközi szervezetek nyitottnak mutatkoztak a párbeszédre.

Írta a Magyar Hírlap