A világ pénzét is elszórta ez az öt focicsapat az elmúlt években

A világ pénzét is elszórta ez az öt focicsapat az elmúlt években

Pár napja a legfontosabb futballpiacokon lezárult az átigazolási időszak, a legeket ebben a cikkben meg is mutattuk nektek. Kicsit tehát lenyugodtak a kedélyek, nincsenek heves, óriási összegeket megindító mozgolódások.

A csendben a focis statisztikákkal foglalkozó svájci CIES Football Observatory neki is állt egy kicsit számolgatni, hogy kiderítsék, hogyan is teljesítettek az átigazolási piacon legaktívabb klubok az elmúlt tíz évben a különböző transzferidőszakokban együttesen. Itt nem az egyes igazolások hatékonyságát vizsgálták, pusztán matekalapú a történet: összegyűjtötték minden eladott, kölcsönadott, megvett vagy mástól kölcsönvett játékos kapcsán az elérhető pénzügyi adatokat, majd összesítettek azokat.

2014 óta a legjobb munkát olyan klubok végezték, ahol főként a saját nevelésű fiatal tehetségekre építenek, akiket aztán drága pénzért el tudnak passzolni a nagyobb csapatoknak. Jöjjön közülük a legjobb öt:

Klub Összbevétel 2014 óta
SL Benfica 764 millió euró
AFC Ajax 434 millió euró
Red Bull Salzburg 422 millió euró
AS Monaco 402 millió euró
Sporting CP 376 millió euró

2014 óta a legjobb munkát olyan klubok végezték, ahol főként a saját nevelésű fiatal tehetségekre építenek, akiket aztán drága pénzért el tudnak passzolni a nagyobb csapatoknak. 

A listán viszik a prímet a portugál klubok, több ottani nagy csapat működési modelljének ez lett az alapja. A Benfica és a Sporting mellett a hatodik helyre odafért még a Porto is, tovább erősítve ezt. Nem szerepeltek rosszul a hollandok sem, az Ajax mellett a listázott klubok 9. helyén megtaláljuk a PSV Eindhovent is. A Red Bull Salzburg jó helyéhez részben Szoboszlai Dominik is hozzátett, de ott nevelkedett Erling Haaland, a Manchester City játékosa is. Az AS Monaco pár éve akár Franciaország legjobbja is lehetett volna, de eladogatták ők is legjobbjaikat, beleértve Kylian Mbappét, a PSG sztárját.

A legjobban gazdálkodók után következzenek azok, akik látszólag tényleg csak ahhoz értenek, hogy minél több pénzt költsenek. Az elmúlt tíz év alatt három klub nettó átigazolási mérlege is meghaladta a mínusz egymilliárd eurós (388 milliárd forintos) összeget, de jöjjön a top5-ös lista:

Klub Összkiadás 2014 óta
Manchester United 1396 millió euró
Chelsea FC 1033 millió euró
Paris Saint-Germain 1010 millió euró
Arsenal FC 872 millió euró
Manchester City 856 millió euró

A listán megjelenő csapatok egy része nem mondható meglepetésnek: a Chelsea esetében sokáig az orosz milliárdos Roman Abramovics pénze áramlott szinte korlátlanul a klubba, a PSG-t katariak, a Manchester Cityt Manszúr sejk pénzeli. Ezzel együtt is a United lett a legtöbb pénzt elszóró csapat: azt ugyan tudjuk, hogy ott is gazdag a tulaj (az amerikai Glazer család), de a rettenetes egyenleghez hozzájárul az is, hogy a vörös ördögök szinte folyamatos út- és sikerkeresésben voltak. Különösen az elmúlt négy évre igaz ez: ha csak 2019 óta néznénk a mérlegüket, 765 millió eurós összesített kiadásukkal is a hatodikak lennének a városi rivális mögött az elmúlt tíz év sorrendjében.

Írta a Magyar Hírlap