A dokumentumfilm és a 21. századi felsőoktatás 

A dokumentumfilm és a 21. századi felsőoktatás 

A Művészet- és Designelméleti Intézet már második éve szervez nemzetközi szereplők bevonásával konferenciát a hallgatók, oktatók és külső érdeklődők számára a szemeszter kezdetén, a projekthéten. Az izgalmasnak ígérkező szakmai rendezvénynek a tavalyi évhez hasonlóan a Francia Intézet ad otthont szeptember 7-én és 8-án – áll a Budapesti Metropolitan Egyetem lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Kortárs társadalmunkat egyre jobban eluralja a vizuális kultúra, legyen szó közösségimédia-használatról, újságolvasásról vagy akár csak egy prezentáció elkészítéséről. Ennek vitathatatlan előnyei mellett jónéhány problematikus hozadéka is van. A szóbeli és írásbeli tartalmak lassan háttérbe szorulnak, és ezeket nemcsak felváltják a vizuálisak, hanem ráadásul egyre gyorsabb iramot is diktálnak a befogadónak, így a képi kommunikáció jórészt reflektálatlanul marad.

Kimozdítható-e a néző a passzív pozíciójából, és aktivizálható-e a képi kommunikáció során? Milyen módokat kínál a vizualitás a kapcsolatteremtésre vagy a kapcsolatok fenntartására? Tud-e közösségeket létrehozni és egyben tartani? Milyen módon fejleszthető a látásunk, és milyen szerepe van ebben az oktatásnak? Miközben egyre mélyebbre merülünk a képi világba, valójában megtanultuk-e és tudunk-e képekben vagy képekkel kommunikálni?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a kétnapos műhelykonferencián, amelynek fő problémafelvetése a nézői passzivitás, amelyet a vizualitás erősödése idézett elő.

A vizualitás és a befogadói attitűd kérdései egy egészen speciális területen éleződnek ki, ez pedig a képiség és a dokumentaritás viszonya. A konferencia különböző szekcióiban ezért a dokumentum és a dokumentálás 21. századi jelentőségére és alkalmazási lehetőségeire fókuszál, arra például, hogy a felsőoktatásban, különös tekintettel a művészeti oktatásra, milyen típusú képzéssel jelenhet meg ez a téma.

A másik kulcsfontosságú szervezési elve a konferenciának a kokreatív gyakorlatok jelentőségének hangsúlyozása jelen korunk oktatási gyakorlatában. Ami a két témát összeköti, az azon meggyőződés, hogy a dokumentumokkal való foglalkozás kiváló lehetőséget teremt a kokreatív képzési formák kialakítására a felsőoktatásban. 

A műhelykonferenciára itt lehet jelentkezni.

Írta a Magyar Hírlap