Pakisztán lezárta Afganisztánnal közös egyik határátkelőhelyét, miután tűzpárbaj volt határőrök között

Pakisztán lezárta Afganisztánnal közös egyik határátkelőhelyét, miután tűzpárbaj volt határőrök között

MH/MTI
2023. szeptember 6. szerda. 20:14

Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, és a lövöldözést kiváltó pontos indíték egyelőre nem ismert – tette hozzá.

Elmondta, hogy a két ország vezetése folyamatos kapcsolatban áll egymással, és a feszültség feloldásán dolgoznak. Ezt az afganisztáni tálib kormány belügyminisztériumának szóvivője is megerősítette, és hangsúlyozta a hasonló incidensek megelőzésének fontosságát.

A közép-ázsiai kereskedelemben nagyon fontos határátkelőnél az eset miatt többtucatnyi, romlandó árut szállító teherautó torlódott fel.

Anvar-ul-Hak Kakar, Pakisztán ügyvezető miniszterelnöke hétfőn kijelentette, hogy az afganisztáni tálib vezetéssel szövetségben álló, de tőlük függetlenül garázdálkodó pakisztáni tálibok az amerikai hadsereg 2021 augusztusában Afganisztánban hátrahagyott katonai eszközeit vetik be támadásaik során. A fegyvereket iszlamista szélsőségesek játszhatták át a pakisztáni táliboknak – tette hozzá. Pakisztán emellett azzal vádolja a kabuli vezetést, hogy egyéb pakisztáni fegyvereseknek is menedéket nyújt.

A pakisztáni tálibok az elmúlt hónapokban több videofelvételt is közzétettek birtokukban lévő lézer- és hőkamerás fegyverekről. A Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) terrorszervezet az utóbbi hónapokban fokozta a pakisztáni biztonsági erők elleni támadásait.

A határőrincidens után néhány órával a pakisztáni tálibok egyik csoportja afgán területről megtámadott és lerohant egy pakisztáni határőrposztot a kalasa etnikum által lakott Bumburet-völgyben – közölték a helyi hatóságok. Az órákig tartó tűzpárbajban legkevesebb négy pakisztáni határőr meghalt, további hat megsebesült. A támadók egyik aknagránátja egy lakóházat talált el, amelyben életét vesztette egy anya és négy gyermeke – derül ki a hivatalos közlésekből.

Írta a Magyar Hírlap