Nem érdemeltünk vb-címet a McLarennel

Nem érdemeltünk vb-címet a McLarennel

Alonso: Nem érdemeltünk vb-címet a McLarennel

Az idei futamok felén dobogóra álló Fernando Alonsót idén már nem először kérdezték meg példátlanul hosszú F1-es karrierje kihagyott lehetőségeiről. A spanyol már korábban is beszélt arról, hogy elsősorban azt bánja, hogy nem sikerült a Ferrarival világbajnoki címet szereznie, és most is hasonlóan fogalmazott: „Ha egyetlen dolgon változtathatnék a karrieremben, az ez lenne” – mondta, csakhogy ezúttal már a McLarenre is kitért:

„A McLarennel is nagyon közel álltunk a címhez. Egyetlen ponton múlott. De valószínűleg nem érdemeltük meg, tudod, amiatt, ahogy kezeltük a dolgokat. A Ferrarinál viszont úgy éreztem, hogy egészen jól intéztünk mindent. Egy gyengébb autóval harcoltunk egészen a végsőkig” – utalt a 2012-es sikertelen bajnoki hadjáratra Alonso, aki azt is elmondta, hogy a télen látottak alapján bízik az Aston Martin újabb előrelépésében.

alonso-hamilton-2007

„Nyald meg a…!” – Hülkenberg is odamondta Magnussennek!

A 2017-es Magyar Nagydíjon történt az elmúlt időszak egyik legemlékezetesebb versenyzői összeszólalkozása, méghozzá azt követően, hogy Nico Hülkenberget mostani csapattársa, Kevin Magnussen a fűre szorította, amire a német úgy reagált, hogy a médiaketrecben odalépett hozzá, és gratulált neki ahhoz, hogy „ő a legsportszerűtlenebb versenyző a mezőnyben.” Erre jött a klasszikussá nemesedett válasz: „s**ck my balls, honey!”, amit a legóvatosabban is úgy tudnánk fordítani, hogy „nyald meg a golyóimat, édes!”

[embedded content]

Amikor Hülkenberget a jelenlegi kapcsolatukról kérdezték, természetesen nem tudta megkerülni ezt a történetet sem: „A kapcsolatunk egészséges, a régi súrlódás már a múlté. Igazából már tavaly elkezdtünk jóban lenni. Amikor Sebet helyettesítettem, és vasárnap délelőtt Bahreinben összejöttünk megcsinálni az év eleji csoportképet, odaléptem hozzá, kezet nyújtottam, és belemondtam az arcába ugyanezeket a szavakat. Nagyon viccesnek és szórakoztatónak találta, tulajdonképpen ezzel indult a kapcsolatunk!”

haas-chipotle_1

Erősorrend: Remeklő beugró, Albon közelít Hamiltonra

A Formula Podcast futamértékelő adásainak állandó eleme a pontozás: a műsor két állandó szereplője, Mészáros Sándor, az egyetlen állandó F1-es akkreditációval rendelkező magyar újságíró, valamint Gellérfi Gergő, az Autósport évkönyv szerkesztője a mezőny minden tagjának hétvégi teljesítményét 1 és 10 pont között értékelik. A pontozás során az elért eredmény mellett a körülmények, az autóban rejlő lehetőségek, a csapattárshoz viszonyított teljesítmény, az elkövetett hibák mennyisége és az összbenyomás is szerepet játszanak. Kerek 10-est csak a tökéletes vagy ahhoz nagyon közeli versenyhétvége érdemelhet, a 6-os az átlagos teljesítmény, míg 3-tól lefelé már az F1-ben évente csak néhány alkalommal látható botrányos produkciókat értékeljük.

Az Olasz Nagydíjat követően így áll a pilótarangsor az eddigi pontszámok átlaga alapján:

pf-rankings14

A monzai hétvégén kiemelkedő pontszámot kapott a futamgyőztes Max Verstappen és a remeklő Carlos Sainz mellett a Williamsszel újabb hőstettet végrehajtó Alexander Albon is – de remekelt Liam Lawson is, aki így két hétvége után meglehetősen jó pozícióban áll beugróként az összesítésben. Az összes monzai pontszám a Formula Podcast monzai futamértékelőjében hallható:

Bagnaia megpróbál rajthoz állni a misanói MotoGP-futamon

Félelmetes bukást szenvedett el a vasárnapi Katalán Nagydíj rajtjánál a világbajnokságot vezető Francesco Bagnaia: a Ducati ledobta magáról az olaszt, akinek a lábán a hatalmas highside esést követően még Brad Binder is áthajtott. Csodával határos módon mindezt megúszta néhány zúzódással és törés nélkül Bagnaia, akiről szerdán kiderült: megkísérli a versenyzést a San Marinó-i Nagydíjon, amely neki és a bolognai gyártónak is a(z egyik) hazai versenye a MotoGP-ben. Ehhez persze csütörtökön még át kell mennie az orvosi vizsgálaton a címvédőnek, de ha ott megkapja a zöld jelzést, akkor pénteken felül a Desmosedicire.

Csapattársa, Enea Bastianini ellenben nem lesz ott Misanóban: az 1-es kanyarban történt tömegbalesetet elindító olasznak a bokáját és a kezét is műteni kellett, így nem is csak a mostani, hanem az Indiai és a Japán Nagydíjakat is ki kell hagynia. A Ducati nem helyettesítő őt a hétvégén, de így is két vörös gép lesz a mezőnyben, hiszen Michele Pirro szabadkártyával indul.

És hogy teljes legyen a sérültek listája: a még Mugellóban megsérülő Alex Rins továbbra sem tud motorozni, ám mivel az eddig őt pótló Iker Lecuonának a Superbike-vb-n lesz jelenése, Stefan Bradl pedig szintén szabadkártyázik, ezúttal Takumi Takahashit láthatjuk majd az LCR Hondán.

motogp-bagnaia-ducati_1

„Lewis már nem éhes, ezért vannak komoly problémái”

Hiába hosszabbított további két évre Lewis Hamilton a Mercedesszel és marad ezáltal az F1-ben egészen 2025-ig, a korábbi háromszoros világbajnok Jackie Stewart úgy véli, a hétszeres vb-győztesben már nincs meg a korábbi éhség, részben a gyengébb technikának is köszönhetően:

„Először is, Lewis az egyik legjobb, aki valaha a Formula-1-ben versenyzett, de az igazság az, hogy az elmúlt évtizednél a Mercedesnél vezetett, amely gyakorlatilag senki mással nem volt versenyben” – nyilatkozta a skót legenda a Bildnek. „Lewisnak egyetlen igazi ellenfele ebben az időben: az aktuális csapattársa. 2016-ot leszámítva rendre győztesen került ki ebből a párharcból. Akkor pedig Nico Rosbergtől kapott ki. A legnagyobb tisztelettel mondom, hogy jó versenyző volt, de azért nem a legnagyobb tehetség. De Rosberg éhes volt, megvolt benne abszolút az akarat, hogy világbajnok legyen. Lewisban már nincs meg ez az éhség. Ezért – és mert az autója már nem annyira erős – vannak súlyos problémái.”

f1-hamilton-mercedes-monza_1

fotó: DPPI

Gumimelegítő paplanok nélküli slickek, esőgumik: két olasz F1-es pályán is tesztel a Pirelli

Nem unatkozik a napokban a Pirelli, ugyanis két helyszínen is kétnapos tesztet teljesítenek. Egyfelől az Alpine és a Red Bull segítségével maradtak Monzában, ahol a gumimelegítő paplan nélküli slickeket próbálgatják. Bár ezek bevezetését 2025-re halasztották, a Pirelli így is fontosnak érez kihasználni minden tesztlehetőséget – ez a mostani egyébként egy spái alkalom pótlása, amelyet az eső elmosott. Az autókban Sergio Perez és Esteban Ocon ült, előbbi 119 kört és 1:23,585-ös legjobb időt, utóbbi 118 kört és 1:25,508-as leggyorsabb eredményt teljesített az Olasz Nagydíj helyszínén.

Mindeközben Fioranóban az esős és intermediate gumik fejlesztésén és tesztelésén volt a hangsúly, köszönhetően a pálya locsolórendszerének. A Ferrari saját pályáján Carlos Sainz ült autóba és összesen 153 kört tett meg kedden, a legjobb eredménye 0:59,430 volt. A tesztek szerdán is folytatódnak, annyi változással, hogy a Ferrarit Charles Leclerc fogja vezetni, míg Monzában Pierre Gasly ül majd az Alpine-ba.

f1-pirelli-teszt-ferrari_2

„Csak saját maguk szúrhatják el” – Wolff a Red Bull tökéletes F1-es szezonjáról

Lement már a 2023-as F1-es szezon csaknem kétharmada, de még mindig veretlen a Red Bull, az eddigi 14 versenyt mind az energiaitalosok nyerték. A Formula-1 történetében még soha egyetlen istálló sem teljesített tökéletes szezont – igaz, gyakorlatilag az Alfa Romeo 1950-ben és a Ferrari 1952-ben megcsinálta ezt, csak akkor még beleszámított a világbajnokság értékelésénbe az Indy 500 is. A rivális Mercedest irányító Toto Wolff szerint a Red Bullnak a saját kezében van a sorsa a rekord szempontjából – s ezt a rekordot egyébként értékeli is a csapatfőnök, ellentétben Max Verstappen „Wikipédiára való” tízgyőzelmes sorozatával:

„Úgy vélem, saját maguknak kell elszúrniuk, hogy ne nyerjék meg az összes futamot idén. Azt mondanám, hogy ez egy jó rekord, mivel ez a tökéletességet jelenti. Nekünk ez nem jött össze, mert a két versenyzőnk kiütötte egymást Barcelonában, Malajziában pedig motorhibánk volt” – utalt Wolff a 2016-os idényre, amikor a Mercedes a legközelebb került a hibátlan évadhoz. Hivatalosan amúgy az említett két hőskorbeli évad mellett a McLaren 1988-as teljesítménye állt a legközelebb a veretlenséghez, hiszen Ayrton Senna és Alain Prost a 16-ból 15 versenyt megnyert abban az évben.

f1-verstappen-redbull-monza-1

fotó: DPPI

Az F1-es Olasz Nagydíj leggyorsabb kerékcseréje is hozzájárult a McLarenek koccanásához – videó

A McLaren produkálta a vasárnapi monzai futam leggyorsabb bokszkiállását: Lando Norris kerékcseréjével 2,13 másodperc alatt végeztek a szerelők. Ez pedig belejátszhatott abba, hogy miután egy körrel később az addig a pályán előtte lévő Oscar Piastrit is hozták a bokszba, az ausztrál a kiállása után épp csapattársa mellé-mögé érkezett meg, s az 1-es kanyarban összeakadtak, amit Andrea Stella csapatvezető elfogadhatatlannak nevezett.

A McLaren egyébként idén harmadszor bizonyult a legjobbnak ezen a téren, épp a most általuk maguk mögé utasított Red Bull és Ferrari előzi őket:

[embedded content]

Átbrandingeli magát az Andretti

Az Andretti Autosport bejelentette, hogy mostantól az eddig az anyavállalatuknak számító Andretti Global alatt folytatja az összes tevékenységét. A közlemény szerint a cél ezzel, hogy az Andretti Global név alatt, egyetlen entitásként fusson a vállalat összes tevékenysége – mindez pedig logócserével is jár majd.

Az Andretti több szériában is jelen van, kezdve az IndyCartól az IMSA-n és az Extreme-E-n át a Formula-E-ig, egyúttal feltett szándékuk beszállni a Formula-1-be is, méghozzá a Cadillackel összefogva: az ő és a többi jelentkező projektje jelenleg is elbírálás alatt áll az F1 és az FIA által. Elsőként a Formula-E-csapatot láthatjuk majd az új név alatt versenyezni a jövő évi szezonnyitón.

andretti-logo

„Látható volt, hogy jelentett neki valamit” – Horner Verstappenről

Max Verstappen lett az első a Formula-1 történetében, aki zsinórban tíz győzelmet szerzett, átadva ezzel Sebastian Vettel rekordját a múltnak. A holland állította Monzában, hogy nem különösebben foglalkozott a csúccsal, a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko szerint viszont látszott a pilótán, hogy kissé ideges volt az Olasz Nagydíj hétvégéjén. A kérdés kapcsán megszólalt a csapatfőnök Christian Horner is, aki a két vélemény között foglalt állást:

„Azt nem mondanám, hogy ideges volt, de azt igen, hogy egyértelműen érezhető volt, hogy borotvaéles volt a koncentrációja, jobban, mint általában. Látható volt, hogy nyilvánvalóan jelentett valamit ez számára. A kettős győzelem és az, hogy Max immár egyedül tartja a zsinórban aratott legtöbb F1-es győzelem rekordját, igazán kiemelkedő” – fogalmazott Horner.

f1-verstappen-monza-win-redbull

A rajton ment el az újonc első pontja

Liam Lawson mindössze a második – egyúttal az első teljes – F1-es hétvégéjét teljesítette Zandvoortban, és azonnal jobb teljesítménnyel rukkolt elő, mint akár Nyck de Vries, akár Daniel Ricciardo a nyári szünet előtt bármikor a második számú AlphaTauriban: miután közvetlenül csapattársa mögé kvalifikált, mindössze 6 másodperccel maradt le a pontszerzésről, és zárt a 11. pozícióban.

lawson

A fiatal új-zélandi tehetség úgy érzi, hogy egyedül a gyengébb rajtja miatt nem szerezhetett pontot Monzában: „Talán megvolt a tempónk a pontszerzéshez” – nyilatkozta erről. „Csakhogy rosszul rajtoltam, és szerintem igazából itt veszítettem el az esélyt. Kissé csalódott is vagyok, hogy ilyen közel voltam hozzá” – tette hozzá a Red Bull juniorja, aki azt is kiemelte, hogy a Super Formula rövidebb futamai után meg kellett szokni az F1-es nagydíjak hosszúságát:

„Ezek a versenyek hosszabbak, mint amihez szoktam, szóval alkalmazkodnom kell ehhez. Ezen dolgozom már egy ideje. Azt pedig nem tudom, hogy mi lesz Szingapúrban, szóval úgy készülök, mint máskor.”

Rosberg tárgyalt a Ferrari-szerződésről Maranellóban

A régi közhely szerint karrierje egy pontján minden versenyző szeretne a Ferrarinak vezetni, s ha ez túlzásnak is tűnhet, tény, hogy újra és újra felbukkannak olyan történetek, hogy egyes pilóták mikor és hogyan tárgyaltak egy esetleges maranellói átigazolásról. A Mercedesszel 2016-ban világbajnoki címet szerző Nico Rosberg a hétvégi Olasz Nagydíjon árulta el, hogy ha túl nagy esély nem is volt az átszerződésre, a múlt évtized első felében egyeztettek a Ferrarival erről a lehetőségről:

„Néhány pillanatban volt némi esély erre. Volt pár találkozóm Maranellóban, mert fel kell mérned a lehetőségeidet. Csakhogy a Mercedes volt a családom, az övék volt a leggyorsabb autó, szóval nem volt sok értelme, hogy erőltessem ezt a váltást, boldogan maradtam a Mercedesnél, és ez volt a helyes döntés” – mondta Rosberg a Sky Sportsnak, majd hozzátette: „A következő életemben Ferrari-pilóta szeretnék lenni, még ha ez egy kétélű kard is, hiszen ha a Ferrarinál vagy, és nem mennek jól a dolgok, keresztre feszítenek. Valószínűleg ez a legnagyobb nyomással járó pozíció, amiben lehetsz.”

rosberg-podium

Hill Wolff megjegyzéséről: Nem volt túl bájos…

A korábbi F1-es világbajnok Damon Hill reagált Toto Wolff furcsa megnyilvánulására, amelyben a Mercedes csapatvezetője érthetetlen módon próbálta meg csökkenteni és Wikipédia-sorrá degradálni Max Verstappen hétvégi rekordját.

„Elég modortalannak hangzott, nem volt túl bájos és szokatlan is volt ez Totótól, mert ő általában elég sportszerű. Szerintem most ez fáj neki, tudja, hogy milyen dominálni, most pedig a dobogóra sem állhattak fel. Nem tűnik úgy, hogy ki tudnák találni, hogy mit kell tenniük, de ki tudja? A Ferrari jó volt Monzában, mert szerintem az autójuknak feküdt a pálya, de úgy fest, hogy bárhová megyünk, a Red Bull van előnyben” – mondta 1996 világbajnoka a Sky Sportsnak.

A Mercedes és a Red Bull hétvégi szópárbajáról Pitwall című műsorunkban is beszélgettünk, nézzétek meg a vonatkozó részt:

Sainz örömmel lenne Spanyolország védelmi minisztere

A 2021-es Abu Dhabi Nagydíj óta Mexikó védelmi minisztereként hivatkoznak Sergio Perezre, aki feltartotta Lewis Hamiltont, ezzel hozzásegítette a világbajnoki címhez Max Verstappent. A hétvégi Olasz Nagydíj után Carlos Sainzot is hasonló címmel illeték, miután mindkét Red Bull és Charles Leclerc ellen is hatalmas védekezéseket mutatott be. Erre reagált a Ferrari pilótája:

„Örömmel lennék Spanyolország védelmi minisztere, ahogy Checo Mexikóé. Lehetne politikai vacsoránk. Ez egy jó titulus” – viccelődött a hétvége után Sainz.

A spanyol egyébként végül a karóráját is megvédte: ahogy arról beszámoltunk, Milánóban megtámadták és kirabolták, de aztán visszaszerezte az ellopott, hatalmas értéket képviselő óráját. Részletek itt!

_SZABO_ATTILA_MONZA_QUALIF_202309020110_resize

fotó: Szabó Attila

Toto Wolff műtétre szorul, kihagyja az F1-es Japán Nagydíjat

A Mercedes megerősítette, hogy Toto Wolff kihagyni kényszerül az F1-es Japán Nagydíjat egy műtét miatt. 

A csillagosok csapatvezetője állítólag egy régóta meglévő térdsérülése miatt kénytelen kés alá feküdni a Szingapúri Nagydíjat követően, így nem lehet majd ott Suzukában – ennél többet az istálló nem árult el, azt sem, hogy összefüggésben áll-e az eset a nyári kerékpár-balesetével, amely során a könyöke sérült meg.

Wolff helyét azon a hétvégén a csapat vezetésébe idén bekerülő Jerome d’Ambrosio foglalja majd el helyettes csapatfőnökként, aki a Formula–E-ben a Venturi csapatvezetője volt Susie Wolff-fal közösen, és ebben a szezonban kapott fontos tanácsadói és irányítói szerepet a Mercedes F1-es alakulatánál.

ATP_F1_4819_20230728_BELGIUM_Stiefel_resize

Megvan a Formula Tipper hétvégi győztese

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, érdemes játszani a Formula Tipperrel: aki a Formula.hu bajnokságban a legtöbb pontot szerzi az adott hétvége során, azt megajándékozzuk egy Autósport évkönyvvel, szerkesztőségünk évösszefoglaló kiadványával! 

Az Olasz Nagydíj hétvégéjén „Bandika” nevű felhasználó szerezte a legtöbb pontot: a kapott 100-ból 4051-et (!) produkált, ennyit hozott neki Carlos Sainz pole-pozíciója, amivel az idei szezon eddigi legjobb hétvégi eredményét jegyezte. Gratulálunk!

Kérjük, hogy jelentkezzen a formula@formula.hu email-címen, hogy egyeztethessük a nyeremény átadásának részleteit.

És ne felejtsétek: a Szingapúri Nagydíjon is érdemes lesz velünk játszani, annak menetéről itt tájékozódhattok bővebben!

tipper1

Nincs probléma a két koccanó McLaren-pilóta közt

Az Olasz Nagydíj számos emlékezetes jelenete közül az egyiket a két McLaren hozta össze: miután a három versenytársával is bajuszt akasztó Oscar Piastrit csapata gyakorlatilag Norris mögé varázsolta azzal, hogy alkalmat teremtettek a brit számára az elévágásra, a bokszból kijövet az első sikánban az ausztrál megpróbálta visszavenni a pozíciót, ám összeértek, kivívva ezzel Andrea Stella csapatfőnök nemtetszését.

Szerencsére a két autó sértetlenül megúszta a találkozást, és Norris szerint kettejük között sem okozott problémát az eset: „Szerintem egyszerűen hidegek voltak az abroncsai, ettől kicsit alulkormányzott lett. Megpróbáltam elég helyet hagyni, de ezt nehéz felmérni a tükörben. Szerintem elég helyet hagytam, de a hideg kemény gumi nem jó kombináció, így a hátsó gumimnak koccant. Nem, ez nem ideális, de szerintem tiszteljük egymást, elég helyet hagyunk a másiknak, és szerencsére semmi nem történt, szóval minden rendben.”

norris-piastri-mclaren

Sainz reagált a tegnapi bűncselekményre

Carlos Sainznak nem csupán a harmadik helyét kellett megvédenie tegnap, hanem az óráját is: mint korábban beszámoltunk róla, a spanyol versenyzőt tegnap este Milánóban megtámadták, és megfosztották méregdrága karórájától, de járókelők segítségével sikerült visszaszereznie azt. Sainz ma a közösségi médiában írt az esetről:

„Ahogy sokan tudjátok, tegnap egy sajnálatos incidenst kellett átélnünk Milánóban. A legfontosabb, hogy mindannyian jól vagyunk, és ez csak egy kellemetlen történet marad. Köszönöm mindenkinek, aki segített tegnap, a milánói rendőrségnek a gyors intézkedésért, és hálás vagyok minden üzenetért” – írta a tegnap monzai futam egyik hőse az X-en.

sainz-zandvoort

Formula1.5 – Sainz első győzelme

Játék a számokkal: hogyan nézne ki a 2023-as világbajnokság állása, ha egyszerűen eltüntetnénk a két Red Bullt a képletből? Carlos Sainz idei első győzelmével megerősítette bajnoki harmadik helyét, a Ferrari először aratott kettős győzelmet, sőt mindössze másodszor ért el kettős dobogót, Russell Spanyolország után először állhatott a pódiumra, Lawson pedig máris megszerezte első pontjait – melyek a második számú AlphaTauri első pontjai voltak egyúttal.

pf-bliga14

Hornernek volt egy-két szava Sainz védekezéséről

A végül harmadik helyen záró Carlos Sainz az F1-es Olasz Nagydíj legnagyobb részében a Red Bullok ellen védekezett, előbb Max Verstappen, majd később Sergio Perez elől menekülve. A mexikói elleni harc során szinte minden eszközt bevetett, ami nem aratott osztatlan tetszést a Red Bull táborában. „Volt egy-két szavunk róla… Carlos nagyon kemény volt, többször kicsit elkésett, kicsit megmozdult” – mondta Horner a spanyolról. „De egy Ferrarit vezetett Monzában, vártuk, hogy úgy védekezik majd, mintha az életéért küzdene. De végül amikor a srácoknak sikerült belülre kerülni, onnan meg tudták csinálni a manővert.”

sainz-verstappen-monza

A brit csapatvezető azt is kiemelte, hogy keményen meg kellett küzdeni Verstappen rekordot jelentő tizedik győzelméért: „Nehéz dolgunk volt, mert a Ferrarik nagyon gyorsak voltak ma, amit már az időmérőn is láthattunk. Maxnak meg kellett csinálnia az előzést, utána sikerült egy kis előnyt kiépíteni, már csak azért is, mert a Ferarrik kicsit keményebben bántak az abroncsokkal, mint mi.”

„Checo is megcsinálta az előzéseket, így lett meg a kettős győzelem” – folytatta Horner. „Ezzel Maxnak meglett a tizedik győzelme sorozatban, amivel megdöntötte Sebastian 10 évvel ezelőtti rekordját. És ez egy hihetetlen pillanat.”

Wolff is beszállt Hamilton és Verstappen szócsatájába

Kisebb „nyilatkozatháború” alakult ki a napokban a két többszörös világbajnok között. Lewis Hamilton indította ezt azzal, hogy a Sky Sports F1-nek adott interjúban arról beszélt, hogy nem nyűgözi le jobban Max Verstappen teljesítménye, mint bármely korábbi egyeduralkodó világbajnoka, s úgy érzi, jobban fel is fújják a holland fölényét, akinek ráadásul csapaton belül sosem kellett olyan kemény társak ellen versenyeznie, mint neki. Amikor a holland sajtó ezzel szembesítette Verstappent, a Red Bull-os úgy fogalmazott, hogy Hamilton bizonyára irigy a mostani sikereire és a Mercedesnél nehezen emésztik meg a vereséget az előző évek győzelmi szériája után.

Az F1-es Olasz Nagydíjat követően a Mercedest irányító Toto Wolff véleményét is kikérték a csapattársak erősségével kapcsolatban: „Először is, nyilvánvaló, hogy a versenyzők szeretik piszkálni egymást” – idézi Wolffot a PlanetF1.com portál. „De elmondhatjuk, hogy Lewis három világbajnok ellen is versenyzett egy csapatban. Versenyzett Jensonnel, versenyzett Fernandóval, versenyzett Nicóval. De nem akarom semmiképp sem csökkenteni senkinek a teljesítményét, mert Max kiemelkedő az autóban. Úgyhogy ez is a móka része.”

f1-wolff-mercedes_1

fotó: DPPI

formula.hu