Tech: Brit védelmi minisztérium: Az orosz katonai hírszerzés áll az újonnan bevetett androidos vírust fejlesztő hackercsoport mögött

Tech: Brit védelmi minisztérium: Az orosz katonai hírszerzés áll az újonnan bevetett androidos vírust fejlesztő hackercsoport mögött

Az Infamous Chisel (kb. hírhedt véső) nevű vírus képes folyamatos hozzáférést nyerni a fertőzött androidos telefonokhoz és azokról olyan adatokat is megszerezni, mint például az ukrán hadsereg által használt bemérő alkalmazások.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Az orosz katonai hírszerzés (GRU) áll az újonnan bevetett androidos vírust fejlesztő hackercsoport mögött – írja a brit védelmi minisztérium. A fejét a napokban felütő új, Android-alapú telefonokat megfertőző vírust az orosz Sandworm hackercsoport nevéhez kötik, akiket a brit Nemzeti Kibervédelmi Központ már korábban az orosz katonai hírszerzés különleges technológiákért felelős központjával hozott kapcsolatba.

Az Infamous Chisel (kb. hírhedt véső) nevű vírus képes folyamatos hozzáférést nyerni a fertzőzött androidos telefonokhoz és azokról olyan információkat is megszerezni, mint például az ukrán hadsereg által használt bemérő alkalmazások és hasonló titkos katonai dokumentációk adatai.

HVG