Szerbia fontolgatja a BRICS-tagságot

Szerbia fontolgatja a BRICS-tagságot

„Koalíciós partnerei vagyunk a Szerb Haladó Pártnak. Ez az egyik lépése a programunknak, amelyet mi, a Szocialisták Mozgalma megalakulásunk óta hirdetünk. Politikánk két alappillére a szerb világ támogatása és az együttműködés olyan szervezetekkel, mint a BRICS” – idézte szavait a hírügynökség.

Mint emlékeztetett, Aleksandar Vulin, a mozgalom vezetője és a Biztonsági és Információs Ügynökség vezetője mindig is azt javasolta, hogy Szerbia polgárai népszavazáson döntsék el, hogy az EU-hoz vagy a BRICS-hez akarnak-e tartozni.

„Együttműködünk a Stratégiai Közéleti Párbeszéd Intézetével, reméljük, hogy összegyűjti a szerbiai értelmiségieket, és szakembereket, és szeptember végén vagy október elején kongresszust tartunk a BRICS-országok résztvevőivel, amelynek témája: a világ egy hónappal a BRICS-csúcs után – folytatta Torbica.

Szerinte a szerbiai közvélemény nincs kellőképpen tájékoztatva arról, hogy mi is valójában a BRICS.

„Írtunk egy állásfoglalást, amely azt javasolja, hogy ismerjük el, hogy az európai út zsákutcába jutott, ami nyilvánvaló. Szerbiát és polgárait húsz éven át azzal áltatták, hogy az EU részévé válhatnak, de látjuk, hogy nem, tíz éve egyetlen állam sem csatlakozott. A legutóbbi csúcstalálkozón elhangzott, hogy az EU-nak 2030-ig kell felkészülnie új tagok felvételére” – mondta a képviselőházi képviselő.

Hangsúlyozta, hogy a BRICS-hez való csatlakozás egy olyan alternatíva, amely napról napra nagyobb lendületet kap. Ebbe a szövetségbe olyan országok tartoznak, amelyek hagyományosan Jugoszlávia és Szerbia barátai voltak, a BRICS alapító országai közül egyik sem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Írta a Magyar Hírlap