Tech: Meg szokta sózni az ételt? 11 éven át vizsgálták az embereket, és kiderült, mit okoz

Tech: Meg szokta sózni az ételt? 11 éven át vizsgálták az embereket, és kiderült, mit okoz

Jóval kisebb a valószínűsége a szívproblémák kialakulásának azoknál, akik szinte soha nem fogyasztanak sót azokhoz képest, akik rendszeresen sózzák az ételüket.

Az már régóta ismert, hogy túl sok sófogyasztása magas vérnyomáshoz, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet. A témában folytatott friss tanulmányok megírásához a dél-korai Kyungpook Nemzeti Egyetem kutatói több mint 500 ezer, 40 és 70 év közötti ember, a brit UK Biobank adatbázisban tárolt egészségügyi információit vizsgálták a 2006 és 2010 közötti időszakból. Kizárták azokat, akiknek korábban már volt pitvarfibrillációja (atrial fibrillation, AF), koszorúér-betegsége, szívelégtelensége vagy szélütése.

Az AF szabálytalan és gyakran abnormálisan gyors szívverést okoz, ami szédüléshez, légszomjhoz és fáradtsághoz vezethet. Az ebben szenvedőknél ötször nagyobb az esély a stroke-ra.

A résztvevők ételsózási szokásait tanulmányozták: hogy soha/ritkán, néha, általában vagy mindig sózzák ételeiket. A válaszadók egészségügyi állapotáról szóló adatokat ezután 11 évre nézve tanulmányozták, hogy fényt derítsenek a sófogyasztás és az esetleges megbetegedések közötti összefüggésekre. Kiderült: azoknál, akik soha nem sózzák meg az ételüket, 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki AF, mint azoknál, akik rendszeresen használják ezt az ételízesítőt.

Azok, akik csak néha nyúltak a só után, 15 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek pitvarfibrillációtól. De még azoknál is jobb a helyzet, akik az általában választ választották, náluk 12 százalékkal alacsonyabb a kockázat azokhoz képest, akik mindig megsózzák az ételüket.

Az aktuális ajánlás szerint napi 6 gramm, vagyis egy teáskanálnyi só bevitele az elfogadott. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ez gyorsan össze tud szaladni, hiszen lényegében majdnem minden élelmiszerben van só.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG