A német pénzügyminiszter szerint a Taurus rakéták Ukrajnába szállítása előtt számolni kell a következményekkel

A német pénzügyminiszter szerint a Taurus rakéták Ukrajnába szállítása előtt számolni kell a következményekkel

Christian Lindner német pénzügyminiszter kijelentette, hogy mielőtt Ukrajna számára Taurus nagy hatótávolságú rakétákat szállítanának, a német kormánynak ki kell számolnia a saját védelmi képességére gyakorolt következményekkel, és ki kell zárnia, hogy közvetlen konfliktusba keveredjen Oroszországgal – írta az oroszhirek.hu.

“Szimpatizálok az ilyen nagy hatótávolságú fegyverek szállítására vonatkozó elképzeléssel, de pontos eljárások és megállapodások vannak a szövetségeseinkkel. Figyelnünk kell, hogy a szállítások hogyan hatnak majd a saját védelmi képességünkre és a szövetségére. És nem utolsósorban azt is ki kell zárni, hogy Németország maga is a háború résztvevőjévé váljon” – mondta Lindner az ARD TV-nek.

A Taurus szállítások fő vitapontja ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága, amely 500 kilométer.

Németország eddig elvből nem szállított ilyen tulajdonságú fegyvereket Kijevnek. A német szakértői közösség megvitatta, hogy a rakétákat lehetne-e úgy programozni, hogy azokkal ne lehessen orosz területre csapást mérni. A Spiegel című lap szerint ez a kérdés jelenleg Olaf Scholz kancellárt is érdekli, ezért állítólag tárgyalások folynak a hadiipar képviselőivel.

Írta a Magyar Hírlap