Váratlanul bezárták a legnagyobb lengyelországi ukrán menekültközpontot

Váratlanul bezárták a legnagyobb lengyelországi ukrán menekültközpontot

A létesítmény egy korábbi kiállítási helyszínen működött Nadarzyn faluban, a Mazovia régióban, a lengyel fővárostól, Varsótól délnyugatra. A Lengyelországba irányuló ukrán menekültáradat csúcspontján mintegy 9000 embernek adott otthont. A lakók száma 2022 tavaszán mintegy 300 menekültre csökkent, mivel az embereket más létesítményekbe helyezték át. Ennek ellenére továbbra is a legnagyobb maradt Lengyelországban a befogadóhelyek számát tekintve.

A regionális hatóságok azt állították, hogy a központot mindig is ideiglenesnek szánták. A létesítményt azért zárták be, mert „az Ukrajnából Mazoviába érkező menekültek száma elhanyagolható” – magyarázta Dagmara Zalewska szóvivő.

A helyi jótékonysági szervezetek a Financial Timesnak elmondták, hogy a bezárás mind őket, mind a központ lakóit váratlanul érte.

„Néhány embernek még arra sem volt esélye, hogy összepakolja az összes holmiját. Adtak nekik néhány zacskó élelmiszert, és ennyi volt” – mondta a lapnak Alina Oniszczuk, egy másik varsói menekültközpont segítője.

Zalewska szerint a lépés része a teljes menekültsegélyezési rendszer országos szintű átszervezésének.

Lengyelország a Moszkva és Kijev közötti konfliktus elől menekülő ukránok egyik fő célpontja. Az ENSZ adatai szerint 2023 tavaszán több mint 1,5 millió regisztrált ukrán menekült maradt az országban. A helyzet aggodalmat keltett a lengyel hatóságok körében, akik szigorították az ukrán menekültekre vonatkozó szabályokat. Márciusban már csak 120 napig élhettek ingyenesen ideiglenes szálláson. Ezt követően elvárták tőlük, hogy fedezzék megélhetési költségeik 50 százalékát, de legfeljebb napi 9 dollárt. Májusban ezt az arányt 75 százalékra, illetve 13 dollárra emelték.

Írta a Magyar Hírlap