Robert C. Castel: Kontinentális háború törhet ki Afrikában

Robert C. Castel: Kontinentális háború törhet ki Afrikában

Robert C. Castel szerint az afrikai puccsoknak, válságoknak megvannak a helyi okai, ugyanakkor a folyamat egy nemzetközi trendbe illeszkedik. „Az utóbbi években már lehetett érezni a korábban kialakult nemzetközi rendszerek megingását. A legutóbbi időszakban pedig már az összeomlást követheti végig a világ” – fogalmazott. 

Mint elmondta, az amerikai szabályokon alapuló rend összeomlott a Közel-Keleten és Európában is az ukrajnai háború kirobbanásakor. Természetes tehát, hogy ez Afrikára is hatással van. Arról van szó tulajdonképpen, hogy a Nyugat dominanciája megrendült, az Egyesült Államok és Franciaország máshol van lekötve, és ezt most bizonyos afrikai erők kihasználják.

„Egy érdekes mintázat is megfigyelhető a puccsok között, amelyet az utóbbi kétszáz évben is jelen volt. A puccsokat ugyanis hatvan százalékban a hadsereg hajtotta végre, és 21 százalékban palotaforradalom történ. Amit most (Gabonban) látunk, az egyfajta érdekes kombinációja a kettőnek. A nemzetközi szervezetek pedig tehetetlenek, szinte csak az elutasításra képesek a nyugati támogatás nélkül” – olvasható a cikkben.

Robert C. Castel hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet azonban még koránt sem a legrosszabb forgatókönyv. Szerint Északnyugat-Afrika blokkosodik, az egyik pólus Algéria, a másik pedig Nigéria, és a két állam köré csoportosulnak a térség kis országai. Elképzelhető, hogy ki fog alakulni egy kisebb kontinentális háború Afrikában, még akkor is, ha Afrika földrajza ennek nem kedvez. 

Egy fegyveres konfliktusban általában érdekek ütköznek, a legtöbb esetben pedig külső erők is szerepet kapnak. Oroszországnak és Kínának talán nincs elég ereje ahhoz, hogy kikényszerítse az akaratát ezekben a káoszba merülő államokban vagy valamiféle rendet kreáljanak ott, de arra épp elég erejük van, hogy megakadályozzák, hogy egy nyugatbarát rendszer alakuljon ki – mondta Castel, majd megjegyezte, hogy sajnos Európára is komoly hatással vannak ezek a puccsok.

Súlyos migrációs hullámot okozhat ugyanis egy-egy ilyen krízis. Ráadásul ezek a háborúk olyan fegyverkezési hullámot indíthatnak el, amely a nemzetközi bűnözést is segítheti.

Írta a Magyar Hírlap