Kicsi, erős – de nem játékos

Kicsi, erős – de nem játékos

LMA
2023. szeptember 1. péntek. 17:29

Hosszú évtizedeken át alkalmazta a Magyar Néphadseregtől megörökölt PA-63-as pisztolyt a honvédség. Mint a neve is jelzi, az eszközt 1963-ban kezdte gyártani az akkori Fegyver és Gázkészülékgyár, azaz népszerűbb nevén a FÉG. A 9 milliméteres, kizárólag jobb kezes, közel hatvan dekagrammos, 17,5 centiméter hosszú pisztoly eredendően sem volt túlzottan acélos teljesítményű: a gyakorlati tapasztalatok szerint ötven méteren túl már inkább a mesék birodalmába tartozott a pontos lövés. Felváltótípusa lett volna az 1980-ban Kameniczky József által alkotott s idővel ugyancsak a FÉG által készített, üresen csaknem egy kilogramm tömegű 96M P9RC – de ebből viszont nem gyártottak eleget, így egészen a közelmúltig jobb híján mind a két típus rendszeresítve volt a seregben.

A Magyar Honvédség fejlesztése során sok más mellett kiemelt figyelmet fordítanak az egyéni felszerelés modernizációjára, melynek része a fegyverzet cseréje is. A sajtóban ez leginkább a kétségtelenül látványos kinézetű és tekintélyes tűzerejü géppisztolyok formájában jelenik meg – holott a pisztolyok terén is komoly változásnak lehetünk szem (és a lőtereken fül)tanúi.

A sorban az első, azaz esetünkben a „könnyebb” a P-07, amely a csehországi Česká zbrojovka Uherský Brod (ČZUB) fegyverüzem 9 milliméteres félautomata pisztolya. A nemzetközi piacon 2013-ban debütált eszközt a ČZUB a CZ 75 P-07 továbbfejlesztésével hozta létre. A pisztoly nagy része extra erős műanyagból készült, s ami legalább ennyire fontos, minimális munka elvégzése után mind a jobb, mind a balkezesek használhatják. A tárkapacitás a 9×19 milliméteres lőszer esetében tizenöt darab.

A P-09 verzió taktikai lámpával szerelve

A P-09 verzió taktikai lámpával szerelve

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Korántsem zárójelben érdemes ide iktatni, a korábban említett és ugyancsak 9 milliméteres (9×18) PA-63 tára hét, míg a szintén 9 milliméteres (9×19) P9RC tizennégy lőszer befogadására volt alkalmas.
A P-07-est a Magyar Honvédség mellett egyes hazai rendvédelmi szervek is alkalmazzák. Az eszköz itthoni licencgyártása a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. kiskunfélegyházi üzemében történik. (Ugyan ott, ahol a cseh eredetű géppisztolyok is készülnek.) Hadseregünkön belül döntően olyan katonák kezébe kerül, akik munkájuk során várhatóan nem kerülnek tűzharcba. Ilyenek egyebek mellett a pilóták, a gépjárművezetők és a háttérben dolgozó alegységek, például híradók, műszakiak, javítóbrigádok tagjai. Ugyan ezen logika mentén a rendőrségnél a P-07-et a civil ruhában dolgozó állomány kapta/kapja meg.

Míg a P-07 nyolcvan, addig a P-09 nyolcvanhat dekagramm. A kistestvér 185, a bátyó 208 milliméter hosszú. A honvédségben 2018-ban rendszeresített P-09-nek már a tárkapacitása is nagyobb, hiszen egy híján húsz lőszer fér el a szekrényében. A 07 csőhossza kilencvenöt, a 09-é pedig 115 milliméter. Szintén a ČZUB gyártja, illetve licenc alapján mi Kiskunfélegyházán. A hadseregben a tisztek és az altisztek oldalfegyvere, míg a rendőrségénél az egyenruhás járőröknél lehet látni. Akárcsak párja, ez is javarészt strapabíró műanyagból készült. Szét- és összeszerelése mindkét változatnak könnyű, nem igényel külön szerszámot.

Írta a Magyar Hírlap