Joe Biden még bízik abban, hogy a kínai elnök is részt vesz a G20-csúcstalálkozón

Joe Biden még bízik abban, hogy a kínai elnök is részt vesz a G20-csúcstalálkozón

Hszi Csin-ping kínai elnök valószínűleg kihagyja a G20-országok vezetőinek jövő heti indiai csúcstalálkozóját, így a két szuperhatalom vezetője legközelebb csak novemberben találkozhat. November 12–18. között San Franciscóban rendezik ugyanis az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vezetőinek találkozóját, ahol a két elnöknek személyesen is lesz lehetősége tárgyalni egymással.

Erre a hírre reagált az amerikai elnök, amikor csütörtökön egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: reméli, hogy a kínai elnök részt vesz a G20-országok vezetőinek csúcstalálkozóján.

Az ügyet ismerő két indiai tisztviselő, egy Kínában tartózkodó diplomata, valamint egy másik G20-ország kormányának dolgozó tisztviselő elmondta, várhatóan Li Csiang miniszterelnök képviseli majd Kínát a szeptember 9–10-között tartandó újdelhi csúcstalálkozón.

Mi lehet a kínai elnök távolmaradásának oka?

A Guardian cikkében megemlítik, hogy elemzők szerint Hszi esetleges döntése, hogy kihagyja a találkozót, a házigazda Indiával való rivalizálással függhet össze. Ugyanis a két ország épp a héten került összetűzésbe, miután Peking közzétett egy térképet, amelyen Arunachal Pradesh és a Doklam-fennsík – amely miatt a két fél a múltban konfliktusba keveredett – Kína határain belül látszódik.

Ezzel kapcsolatban India kedden hivatalos kifogást nyújtott be Kínának, mire Peking felszólította Indiát, hogy „őrizze meg nyugalmát” a térképpel kapcsolatban.

Szerdán pedig Vang Wenbin külügyminisztériumi szóvivő felszólította az országokat, hogy tartózkodjanak a térkép „túlértelmezésétől”, amely a Dél-kínai-tenger vitatott területeit is magáénak vallja.

A G20-ak házigazdája és Kína között több mint három éve problémás a viszony, miután 2020 júniusában a két fél katonái összecsaptak a himalájai határvidéken, ami 24 halálos áldozatot követelt.

Farwa Aamer, a New York-i Asia Society Policy Institute (ASPI) dél-ázsiai kezdeményezésekért felelős igazgatója szerint Hszi távolmaradása a csúcstalálkozóról úgy értelmezhető, hogy Kína „vonakodik átadni a központi szerepet” Indiának.

„Kína nem akarja, hogy India legyen a globális dél hangja, vagy hogy a himalájai térségen belül India legyen a házigazdája ennek a sikeres G20-csúcstalálkozónak” – fogalmazott.

Írta a Magyar Hírlap