Élet+Stílus: Hodász András Tóth Gabiék válásáról: „Hasonló utat jártam be magam is”

Élet+Stílus: Hodász András Tóth Gabiék válásáról: "Hasonló utat jártam be magam is"

„Egy életút megtörése sosem könnyű”, fogalmazott az egykori pap a témában írt véleménycikkében.

Véleménycikket írt Tóth Gabi és férje, Krausz Gábor válásáról Hodász András egykori katolikus pap az nlc.hu oldalára. Rögtön az elején leszögezi: nem fog beállni azoknak a sorába, akik gúnyolódnak a „nemzeti álompáron”.

Nemcsak azért, mert hivatását elhagyó papként nem lenne éppen hiteles, hanem mert alapvetően nem értek egyet azzal, hogy mások életének nehézségein bárki is kárörvendjen

– írja. Szerinte „nem etikus belerúgni abba, aki már úgyis a padlón van”, és akkor sem lecsapni a magas labdákat, „még akkor sem, ha úgy érezzük jogunk lenne rá. Mert, tudom, Gabi ebben az ügyben bőven dobálta fel a labdákat”, tette hozzá. Szerinte egyébként a mai világban nincs törékenyebb, mint a házastársi szövetség, és ez mindenkire igaz, nem csak a celebekre.

Senki ne gondolja, hogy keresztény országban egy keresztény házasság nem kerülhet krízisbe. Sőt, személyes, papi tapasztalataim alapján merem kijelenteni, hogy a keresztények kapcsolatai nagyobb mértékben vannak veszélynek kitéve, mint a nem hívőké.

Egyrészt a kereszténység téves felfogásából fakadó, kimondatlanul rajtunk lévő állandó bizonyítási kényszer miatt, ami miatt úgy érezzük, hogy kifelé mutatnunk kell, hogy jobbak vagyunk az átlagnál (pedig dehogy), másrészt mert a keresztények körében még mindig inkább cikinek számít segítséget kérni. Nem utolsósorban talán azért, mert akkor be kellene ismernünk, hogy valamit elrontottunk, tehát mégsem vagyunk annyira tökéletesek” – fejtegeti.

Mint írja, papként anno sokszor próbált krízisben lévő párokat terápiára irányítani. „A kifogások mindig ugyanazok voltak: nem olyan nagy a baj, majd imádkozunk, megoldjuk, minket Isten kötött össze, amúgy sincs rá pénz. Túl azon, hogy a válás mindig költségesebb hosszú távon, mint a terápia, azt is el kell fogadnunk, hogy az imádság nem minden helyzetben elegendő, mondom ezt hívő emberként. Isten azért adta a tudományt a kezünkbe, hogy képesek legyünk segíteni magunkon, megoldani a problémáinkat, ahogy felnőtt emberekhez illik.”

A gondolatmenetet azzal zárja, hogy tudja, sokak szerint túlzottan is empatikus Tóth Gabiékkal, aminek az az elsődleges oka, hogy hasonló utat járt be maga is. „Egy életút megtörése sosem könnyű”, fogalmazott. Ugyanakkor szerinte egy jogos kritikát megfontolhatna az énekesnő:

Abban azért van némi báj, hogy arra panaszkodsz, hogy azért üldöznek, mert mersz szabadon szeretni, miközben egy olyan rendszer arca vagy, ami valóban üldözi azokat, akik mernek szabadon szeretni

– idézi egy ismerősét.

Korábban mi is megírtuk, hogy a közösségi médiában influenszerként is népszerű Hodász szakított a papi hivatással (ennek okairól itt beszélt), majd baristaként kezdett el dolgozni, és a Szemlélek című keresztény magazin munkatársa lett. A lappal közös útjaik azonban idén nyáron elváltak, miután Hodász coming outolt.

Kioktathat-e a NER a házasságból, ha a fontos arcai is válnak?

A szemünk előtt olvad le Tóth Gabi arcáról az a máz, amelyet a nemzeti-keresztény-ősanya címkékből kent magára az elmúlt években. De ez a máz a rendszer máza is, Tóth-Krauszék, ahogy korábban Varga Juditék válását éppen ezért nehéz nem a családi ügyekben kioktató és előíró hozzáállást képviselő NER hitelességi problémájaként is nézni.

HVG