Aggódnak a franciák atlétáik budapesti gyenge szereplése miatt

Aggódnak a franciák atlétáik budapesti gyenge szereplése miatt

A francia sportvezetők és sportszeretők egy évvel a párizsi olimpiai előtt csalódottan vették tudomásul atléta csapatuk budapesti bukását. A nagy létszámú, 78 fős csapatukból egyedül a férfi 4×400 méteres váltójuk szerzett érmet, amely viszont meglepetésre lett második. Ennél gyengébben a franciák csak egyszer, harminc éve szerepeltek vébén, amikor nem nyertek érmet Stuttgartban.

Azért olyan hatalmas meglepetés nem érhette a franciákat, hiszen már tavalyi világbajnokságon is csak egyetlen atlétájuk, a tízpróbában győztes Kevin Mayer állhatott dobogóra. A világbajnok Budapesten sérülés miatt két szám után kénytelen volt feladni a versenyt. Sőt, már 2021-ben is gyengélkedtek, a tokiói olimpián is csak Mayer szerzett érmet, ezüstérmes lett. Mindezek után joggal aggódnak, hogy hogyan teljesítenek majd jövőre, a hazai olimpián.

Az insidethegames honlap beszámolója szerint a megbeszélés után Oudéa-Castéra elismerte, hogy Franciaország nem tartozik a vezető atlétikai nemzetek közé, hagyományosan három-négy érmet, legjobb esetben öt-hat érmet nyer a világversenyen, s ez az elvárás a párizsi olimpián is.

André Giraud, az FFA elnöke beismerte, hogy a világbajnokság eredményei egyértelműen elmaradtak attól, amit remélték, de az olyan eredmények, mint a váltó ezüstje és Alice Finot ötödik helyezése a női 3000 méteres akadályfutásban, mutatja az előrelépés lehetőségét.

„Szeretném kiemelni, hogy a budapesti világbajnokság szintje nagyon magas volt. Például férfi 800 méteren tizennyolcan értek el 1:45 percen belüli időt az elődöntőben, amire még nem volt példa. Ráadásul több versenyzőnk nem teljesen egészségesen érkezett Budapestre. Beszélni fogunk az orvosi stábbal erről a helyzetről” – mondta Giraud, aki ígéretet tett arra, hogy a fejlesztésekre vonatkozó döntéseket a lehető leggyorsabban meghozzák, hogy atlétáik öt-hat érmet szerezzenek a párizsi olimpián.

Írta a Magyar Hírlap