A japán kormányfő bocsánatkérésre szólította fel egy miniszterét, aki szennyezettnek nevezte a fukusimai kezelt vizet

A japán kormányfő bocsánatkérésre szólította fel egy miniszterét, aki szennyezettnek nevezte a fukusimai kezelt vizet

MH/MTI
2023. augusztus 31. csütörtök. 16:52

Kisida Fumio mélységesen sajnálatosnak nevezte Nomura Tecuo szavait.

A tárcavezető újságírók előtt egészen pontosan azt mondta, egyeztet Kisidával „a szennyezett víz ügyében”.

Tokió hivatalosan kezelt víznek nevezi a leeresztett vizet.

Az atomlétesítményben hatalmas mennyiségű szennyezett víz keletkezett a 2011-es földrengés és szökőár miatt megrongálódott reaktorok fűtőanyagának hűtése során. A vízből a tisztítási folyamat során a trícium kivételével eltávolították a radioaktív anyagokat. A trícium kevésbé veszélyes, mint más radioaktív anyagok, például a cézium vagy a stroncium.

A kezelt vizet tovább hígítják, hogy megfeleljen a japán biztonsági előírásoknak, majd a tengerbe engedik.

Mindeközben, ugyancsak csütörtökön, az Egyesült Államok tokiói nagykövete, Rahm Emanuel azt mondta, a fukusima környéki vizekben élő halak minősége jó, az erőműből az óceánba kerülő víz pedig sokkal biztonságosabb, mint az a „kezeletlen víz”, amelyet kínai erőművek eresztenek az óceánba. Méltatta továbbá a japán hatóságoknak az ügyben tanúsított „átláthatóságát és tudományos pontosságát”, rámutatva arra, hogy a sziget kormánya a nemzetközi közösség bevonásával intézte a víztisztítást.

Ezt bizonyítandó, a nagykövet a sajtó előtt felkeresett egy halpiacot is, illetve halból készült ételt is elfogyasztott egy környékbeli étteremben.

„Ez csak politika. Kína semmit nem tett annak érdekében, hogy felvilágosítsa a lakosságot, nem adott nekik megfelelő információkat” – fogalmazott.

Szerdán az ausztrál nagykövetség is támogatásáról biztosította Japánt, és szintén olyan videót tett közzé, amelyen a diplomáciai képviselet tagjai Fukusima térségéből származó halakat, tojást és lekvárokat vásárolnak.

Korábban tüntetőleg Kisida Fumio miniszterelnök is Fukusima környékén kifogott nyelvhalat fogyasztott.

Kína a múlt héten tiltotta be a Japánból érkező halak importját, és azt vetette Tokió szemére, hogy „szennyvízcsatornának” használja az óceánt.

Írta a Magyar Hírlap