Világ: Prigozsin-ügy: a Kreml szerint felmerül a szándékosság gyanúja, de nemzetközi vizsgálatról szó sem lehet

Világ: Prigozsin-ügy: a Kreml szerint felmerül a szándékosság gyanúja, de nemzetközi vizsgálatról szó sem lehet

Jevgenyij Prigozsin magángépe augusztus 23-án zuhant le, tíz emberrel a fedélzetén, a szándékosság gyanúja már akkor felmerült.

A Kreml szerint a Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezért és másik kilenc ember halálát okozó repülőgép-szerencsétlenség kivizsgálása során felmerült annak lehetősége, hogy a balesetet szándékosan okozták – írja a Reuters.

„Nyilvánvaló, hogy különböző verziókat vizsgálnak, beleértve azt a verziót is, hogy mondjuk szándékos atrocitásról van szó” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy szó sem lehet nemzetközi vizsgálatról.

Mint beszámoltunk róla, az orosz hatóságok vasárnap megerősítették, hogy Jevgenyij Prigozsin a repülőgép-szerencsétlenség halottjai között van, időközben pedig el is temették Szentpéterváron. A szándékosság gyanúja már a repülőgép lezuhanásakor felmerült, ugyanis szemtanúk durranásokról számoltak be, és a gép a földbe csapódás előtt is füstölt. Később a Kreml visszautasította azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Putyin elnök rendelte volna el a zsoldosvezér meggyilkolását, és „spekulációnak” minősítette az erre vonatkozó célzásokat, majd kihallgatták a Wagner-vezér gépét javító mérnököt.

Jevgenyij Prigozsin augusztus 23-án vesztette életét, amikor az Embraer Legacy 600-as magángépe lezuhant a Moszkvához közeli Tveri területen. A zsoldosvezéren felül a roncsok között lelte halálát négy testőr és a gép személyzetének három tagja is.

(Nyitóképünkön Dmitrij Peszkov látható. Fotó: AFP / Natalia Kolesnikova)

HVG