Egy évig ingyen utazik, aki bevállal egy tetoválást

Egy évig ingyen utazik, aki bevállal egy tetoválást

Biztosan nekünk is van olyan ismerősünk, akinek az alkarján egyszerre van jelen a kedvenc együttesének logója, valami bölcselet, pár szimbólum, esetleg állatka, rajzfilmfigura, szuperhős. Egyáltalán nem számít extremitásnak mindez, és eleve a tetoválás reputációja is megváltozott. Nem billog, csak egy esztétikailag és/vagy lelkileg is jelentős tartalommal bíró dísz.

A St. Pölten-i Frequency Fesztiválon Leonore Gewessler, aki Ausztria klímaügyeiért felelős minisztere, egy egészen meglepő ötlettel állt elő. Arra ösztönzi a fiatalokat, idősebbeket – mindenkit, aki egy kicsit is csökkentene ökológiai lábnyomán már azzal, hogy kizárólag tömegközlekedéssel jár –, hogy tetováltassák magukra az úgynevezett klímajegylogót, ezzel pedig egy éven keresztül ingyenesen közlekedhetnek az országban.

Többféle mintát mutattak a fesztiválozóknak, akik közül ráadásul az első hármat ingyen és bérmentve felvarrták a klímatudatos és/vagy tetkószerető jelentkezőkre. Feliratok, vicces kis minták, stílusos rajzok közül választhatnak a jelentkezők, szóval abszolút divatos lesz az egyéves ingyenjegy, nem kell félni a cikifaktortól.

Nyilván többen bírálták ezt a modern és kicsit vicces ösztönzési módszert, de erre ügyet sem vetett a klímaminiszter, mondván, minden felnőtt ember maga dönt, hogy él-e a lehetőséggel vagy sem, ráadásul ő már annak is örül, ha egy maréknyi ember bevállalja a tetkót, és ez az egész história bejárja a világsajtót. Nos, így lett!

Írta a Magyar Hírlap