Az MSZP mégsem akar önállóan indulni az EP-választáson

Az MSZP mégsem akar önállóan indulni az EP-választáson

Noha a szocialisták eddig azt hangoztatták, hogy önállóan indulnak az európai parlamenti választáson, Kunhalmi Ágnes most mégis közös ellenzéki listát sürget. A már régóta egy százalékra mért, Gyurcsány Ferencék által „kifosztott” MSZP társelnöke egyenesen Orbán Viktor Tranziton elmondott beszédével, illetve a szélsőjobb előretörésének megfékezésével magyarázza a fordulatot – számolt be a Magyar Nemzet.

Egyre kínosabb a már évek óta a megállíthatatlan lejtmenet útjára lépett MSZP vergődése, amit a jövőre esedékes európai parlamenti (EP) választásra való készülődés is igazol. A párt ugyanis mindeddig azt hangoztatta, hogy saját listával, saját kampánnyal, önállóan indul a megméretésen sőt megszellőztették azt is, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes lehet a listavezetőjük – írják.

A napokban azonban Kunhalmi Ágnes már közös ellenzéki EP-listát sürgetett Facebook-oldalán, amit nem mással, mint Orbán Viktor Tranziton elmondott beszédével indokolt. Kunhalmi úgy fogalmazott, a helyzet világos. „A következő EP-választások tétje, hogy képes-e a hazai ellenzék csökkenteni a Fidesz képviselőinek számát az Európai Parlamentben, ezzel segítve az európai demokraták többségének fenntartását is, fékezve a szélsőjobb előretörését, ahová Orbán is húz”.

„Erre csak akkor van esélyünk, ha együtt, egy EP-listán indulunk. Így akár nemcsak, hogy a Fidesz újabb kétharmadát akadályozhatnánk meg, de közel ugyanannyi mandátumot is szerezhetnénk, mint a Fidesz. Ma ez óriási eredmény lenne, és ami még fontosabb, hogy nem veszne el már 2024-ben a 2026-os országgyűlési választás is. Külön indulással könnyen kétharmada lesz itt is a Fidesznek, már csak egy mandátum választja el őket ettől. Ezt nem szabadna hagyni!” – írta Kunhalmi Ágnes. 

Írta a Magyar Hírlap