Ausztráliában októberre írták ki az őslakosok elismeréséről szóló népszavazást

Ausztráliában októberre írták ki az őslakosok elismeréséről szóló népszavazást

MH/MTI
2023. augusztus 30. szerda. 10:49

Az ausztráloknak arról kell dönteniük, hogy támogatják-e az alkotmány megváltoztatását azzal, hogy abba belefoglalják a „parlament hangját”, egy őslakos bizottságot, amely a szövetségi parlamentnek az őslakosokkal kapcsolatos kérdésekben fogalmazna meg ajánlásokat.

Az ausztrál alkotmányon csak népszavazással lehet változtatni.

Albanese szerdán a dél-ausztráliai Adelaide-ben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a „parlament hangjának” ötlete a néptől származik, és arról a nép fog dönteni a referendumon. A referendum jelentőségét hangsúlyozva hozzátette: „Azon a napon minden ausztrálnak olyan lehetősége nyílik arra, hogy összekovácsolja az országot, ami egy generáció alatt csak egyszer adatik meg”.

Ausztráliának semmilyen egyezménye nincs az őslakos népével, amely a csaknem 26 milliós lakosságának 3,2 százalékát teszi ki, és amelynek legtöbb szociális és gazdasági mutatója a nemzeti átlag alatt van. Az őslakosokról az ausztrál alkotmányban nem esik szó, holott több mint 60 ezer éve lakják a kontinenst.

A szövetségi kormány igyekszik mindent elkövetni a referendum sikeréért. A kérdésben lezajlott társadalmi vitában azonban megoszlottak a vélemények, és a javaslat támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi hónapokban gyengült.

Az alkotmány megváltoztatását támogatók szerint a lépés megerősítheti az őslakos közösségekkel való kapcsolatokat, és egyesítheti a nemzetet, a tanácsadó testület pedig segíthet benne, hogy az őslakosok egyészségügyi, oktatási, munkaügyi és lakhatási kérdései előtérbe kerüljenek.

A változtatás ellenzői azonban azzal érvelnek, hogy a lépés faji megkülönböztetéshez vezethet, és túl nagy hatalmat adhat az őslakos testületnek. Mások viszont azért bírálták, mert csupán szimbolikusnak, erőtlennek ítélik a „parlament hangját”.

Az alkotmány megváltoztatásához országosan a szavazatok több mint 50 százalékára van szükség, és a hat államból legalább négyben a választók többségének támogatnia kell azt. A múltban 19 népszavazáson 44 alkotmánymódosítási javaslatról döntöttek, és ezek közül csak nyolc ment át. A legutóbbi, 1999-es referendumon a szavazók elutasították, hogy Ausztráliát köztársasággá nyilvánítsák.

Írta a Magyar Hírlap