Macron megfúrta, hogy amerikai lobbista legyen az unió főközgazdásza

Macron megfúrta, hogy amerikai lobbista legyen az unió főközgazdásza

Továbbra sem tölti be senki a Directorate-General for Competition (DG COMP) , az Európai Unió versenypolitikai főigazgatóságának igazgatói pozícióját, vagyis az Európai Bizottság főközgazdászi posztját, Emmanuel Macron ugyanis „megfúrta” Fiona Scott Morton amerikai versenyjogi szakérő kinevezését – írja a Portfolio.

A francia elnök azt kifogásolta, hogy a közgazdász korábban a legnagyobb (amerikai) techcégek lobbistájaként dolgozott, ráadásul nem uniós állampolgár, amely számos kérdést vet fel. Macron szerint ráadásul más globális hatalmaknak, például Kínának vagy az Egyesült Államoknak eszébe sem jutna ilyen döntést hozni.

A lap emlékeztet, Fiona Scott Morton korábban valóban olyan technológiai óriáscégeknek dolgozott, mint például az Apple, az Amazon vagy Microsoft, és többször is kifejtette, ellenzi a nagy technológiai vállalatok feldarabolását.

A Portfolio cikke kitér arra is, hogy a francia ellenállás csupán a bizottsági kinevezési procedúra végén bukott ki, amely miatt Brüsszelben néhányan azt gyanították, hogy Franciaország esetleg Margrethe Vestagert – aki jelenleg az Európai Beruházási Bank élére pályázik –, a Scott Morton kinevezését szorgalmazó biztost vette célba.

A bizottság közben bejelentette, újra meg fogja nyitni a főközgazdász-pozíció pályázati eljárását, és várja az alkalmas jelöltek jelentkezését – írták.

Írta a Magyar Hírlap