Az oroszok kivonták a háborúból legmodernebb harckocsijukat

Az oroszok kivonták a háborúból legmodernebb harckocsijukat

A T–14 Armata az orosz hadsereg legmodernebb harckocsija, amelyet 2012-ben kezdtek el kifejleszteni, és egyértelműen a NATO-erők legjobb tankjai vetélytársának szánták, tehát a német Leopard 2-vel, az amerikai Abramsszel, illetve a brit Challengerrel kell felvennie a versenyt – számolt be a Hirado.hu.

Oroszország határozatlan időre kivonja az aktív frontszolgálat alól a T–14-es harckocsiját, méghozzá azért, hogy a mérnökök továbbfejleszthessék és véglegesíthessék „az ukrajnai különleges műveletben” használatának eredményei alapján – mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek a tankokat gyártó hadiipari komplexum egy forrása.

Az Armata harckocsit már többször alkalmazták az ukrajnai harcokban. A különleges műveletben való használatának eredményei alapján a járművet most finomhangolják – fogalmazott az Uralvagonzavod munkatársa, anélkül, hogy pontosította volna, hogy mit terveznek változtatni rajta.

Az orosz erők a modern páncélost többször is bevetették Ukrajnában, a TASZSZ szerint azért, hogy teszteljék és megfigyeljék, hogyan bizonyít a jármű valós harci körülmények között. Ezt követően a harckocsikat most visszavonták a frontvonalból – írták.

A T–14 Armata az orosz hadsereg legmodernebb harckocsija, amit 2012-ben kezdtek el kifejleszteni, és egyértelműen a NATO-erők legjobb tankjai vetélytársának szánták, tehát a német Leopard 2-vel, az amerikai Abramsszel, illetve a brit Challengerrel kell felvennie a versenyt.

Ennek megfelelően az Armata kielégíti a 21. századi elvárásokat, vagyis kellő mértékű páncélozottsággal rendelkezik, el van látva aktív védelmi rendszerekkel, 360 fokos kamerarendszere pedig teljes körű látószöget biztosít a legénységnek. Ráadásul meglehetősen gyors is, hiszen akár 88 km/h-s sebességgel is tud közlekedni, ami egy 55 tonnás lánctalpas járműtől mindenképp komoly teljesítmény.

Írta a Magyar Hírlap