Reznyikov: jövő tavasszal használhatják az ukrán pilóták az F-16-osokat először

Reznyikov: jövő tavasszal használhatják az ukrán pilóták az F-16-osokat először

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter úgy véli, hogy a Nyugat által ígért F-16-os vadászgépeket jövő tavasszal használhatják először az ukrán pilóták.

“Azt mondanám, hogy ez jövő tavasszal megtörténhet, mert már megkezdtük a pilótáink, mérnökeink és technikusaink képzését” – mondta Reznyikov a Bild című lapnak.

Hozzátette azonban, hogy Ukrajnában elő kell készíteni az infrastruktúrát a gépek számára.

“Ez valószínűleg legalább hat hónapot vesz igénybe, talán egy kicsit többet” – mutatott rá a miniszter.

Reznyikov ugyanakkor azt mondta, hogy az F-16-os vadászgépek bevetése “komoly fordulópontot” jelentene a konfliktusban.

A Bild szerint a légi fölény Oroszországé. A legfőbb ukrán biztonsági tisztségviselő szerint a helyzet az F-16-os vadászgépek leszállításával megváltozik.

Augusztus 20-án az ország elnöke, Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy “áttörést jelentő megállapodást” kötött Amszterdammal 42 F-16-os vadászrepülőgép leszállításáról. Dánia is beleegyezett 19 F-16-os vadászrepülőgép átadásába Ukrajnának, amelyek közül hat még az újév előtt megérkezik. A dán légierőnek mintegy 30 vadászrepülőgépe van, amelyeket leselejteznek, amikor az ország átáll a modernebb F-35-ösökre. A holland légierőnek összesen 42 ilyen gépe van.

Az amerikai légierő európai és afrikai parancsnoka, James Hecker tábornok korábban a katonai megfigyelők washingtoni csoportjával tartott találkozón, azt mondta, hogy akár öt évig is eltarthat az ukrán F-16-os századok felkészítése a harci műveletekben való részvételre. Ugyanakkor szerinte a repülőgépek nyugati átadása nem fogja radikálisan megváltoztatni a harci cselekmények menetét Kijev javára.

Írta az Orosz Hírek