India az orosz szén legnagyobb felvásárlója lesz

India az orosz szén legnagyobb felvásárlója lesz

India kevesebb mint egy évtizeden belül az orosz szén legnagyobb vásárlójává válik, megelőzve Kínát – derül ki a Yakov and Partners tanácsadó cég hétfőn közzétett jelentéséből.

A dél-ázsiai ország továbbra is nagymértékben függ a széntől, mint a legnagyobb energiatermelési forrástól, annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek felfuttatására irányuló erőfeszítésekre törekszik. A kutatók szerint 2030-ra Újdelhi várhatóan az orosz termikus- és kokszszén vezető importőre lesz, megelőzve Kínát, amely piacra az előrejelzések szerint csökkenni fog az export.

A 2030-as csúcspont elérése után India orosz szénimportja várhatóan csökkenni fog, és Délkelet-Ázsia lesz a fosszilis tüzelőanyag fő piaca – áll a jelentésben.

2022-ben a kínai piac az orosz szénszállítások első számú célpontja, ahová 47 millió tonna (+5% az előző évhez képest) termikus szenet és 21,1 millió tonna (+127% az előző évhez képest) kokszszenet szállítottak. Az ország acéliparának szánt kokszszénszállítások tavaly több mint kétszeresére nőttek 2021-hez képest.

A Kínába irányuló orosz szénkivitel fellendülésére azért kerül sor, mert Moszkva az orosz szénre kivetett uniós behozatali tilalmát követően átirányította a kereskedelmi forgalmát. Peking jelentősen növelte a szénfogyasztást, mivel ipari tevékenysége a három évig tartó Covid-korlátozások után újra fellendül.

Az Európai Unióba és Japánba irányuló szállítások vagy visszaestek, vagy teljesen leálltak az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt – áll a jelentésben.

Eközben India jelentősen növelte a szénimportot, és 9,3 millió tonnával (+143% az előző évhez képest) az orosz kokszszén második legnagyobb vásárlója lett.

Törökország és Dél-Korea szintén az első öt orosz szénimportőr között maradt, bár a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy Szöul 2023 végéig jelentősen csökkenteni fogja importszállításait.

Az oroszországi termikus- és kokszszén exportja az elemzők szerint az alapforgatókönyvben várhatóan nem szembesül nagyobb megrázkódtatással. Az országból származó szénszállítások várhatóan csak kismértékben csökkennek, és 2030-ra 219 millió tonnát tesznek ki a 2022-es 221 millió tonnával szemben az orosz energiaügyi minisztérium becslései szerint.

Az évtized végére India az orosz szénkivitel 40%-át, a délkelet-ázsiai országok 20-25%-át, Törökország és az EU-n kívüli európai országok együttesen mintegy 20%-át, Afrika és a Közel-Kelet 15%-át, Kína pedig csak 5%-át importálja majd az előrejelzés szerint.

Írta az Orosz Hírek