Sport: Megszerezte hazája első vb-aranyát a gerelyhajítás indiai sztárja

Sport: Megszerezte hazája első vb-aranyát a gerelyhajítás indiai sztárja

Niradzs Csopra a második sorozatban hajította a legnagyobbat, csak ő került 88 méter fölé.

A férfi gerelyhajítók döntőjének fő kérdése az volt, hogy az olimpiai aranya és a vb-ezüstje után tud-e vb-aranyat nyeri az indiai Niradzs Csopra, vagy előtte tud végezni Jakub Vadlejch, aki mind Tokióban, mind Eugene-ban mögötte zárt. Az éremre esélyesek között ott volt még a német Julian Weber, aki a második legjobb idei eredménnyel (88,72 méter) rendelkezett Vadlejch mögött (89,51).

Az első sorozatban Csopra hibázott, Vadlejch 82,59-et hajított és Weber is 80 méter fölé került, de csupán 43 centiméterrel. A második körben aztán Csopra egy 88,17 méteres hajítással átvette a vezetést, miközben cseh és német riválisa is javítani tudott, így ők hárman foglalták el a dobogós helyeket.

A harmadik sorozat aztán a pakisztáni Arsad Nadím 87,82 méterre röptette a szert, így beférkőzött Csopra és Weber közé, letaszítva a bronzérmes pozícióból Vadlejcht.

A negyedik körben senki sem tudott javítani, és az ötödikben is csak a 86,67 méteres hajításával a harmadik helyre visszakapaszkodó Vadlejch és az indiai Kisor Dzsena. Utóbbi vízumprobémák miatt kis híján lemaradt a vb-ről, csak azután utazhatott el, hogy többek között éppen Csopra közbenjárására soron kívül kapott újabb beutazási engedélyt a magyar nagykövetségtől. 84,77 méteres hajítása azonban arra nem volt elég, hogy érmes helyre kerüljön.

A hatodik körben is csak Dzsena és a cseh tudott a korábbiaknál jobbat hajítani, ez azonban az érmesek sorrendjén már nem változtatott. Csopra a második sorozatban elért 88,17-es eredményével nyert és vb-arannyal egészítette ki az éremkollekcióját – amely hazája első világbajnoki győzelme is egyben –, a második helyen Nadím, a harmadikon pedig Vadlejch végzett.

HVG