Sport: Hatalmas hajrával védte meg címét az 5000 méter világbajnoka – videó

Sport: Hatalmas hajrával védte meg címét az 5000 méter világbajnoka – videó

A norvég most nem engedte ki a kezéből az aranyat.

A férfiak 5000 méteres számának nagy kérdése az volt, meg tudja-e védeni a címét a norvégok klasszisa, Jakob Ingebrigtsen, akinek 1500-on meg kellett elégednie az ezüsttel, miután a brit Josh Kerr lehajrázta.

A norvég akkor nagyon csalódottan nyilatkozott, arról beszélt, hogy nincs száz százalékos állapotban, és még arra sem válaszolt egyértelmű igennel, hogy vállalja-e a hosszabb számot.

Végül rajthoz állt, és az első körökben a hátul helyezkedett. Elöl a kenyai Ishmael Rokitto Kipkurui haladt, aki féltávnál már jó húsz méteres előnyt épített ki magának, ami azonban 2500-ra elolvadt: beérték a többiek és a középmezőnybe csúszott vissza.

A vezetést az etióp Hagos Gebrhiwet vette át, Ingebrigtsen pedig valamelyest feljebb, a 10-12. hely környékére kapaszkodott fel.

A mezőny 3000 méter környékén kezdett megnyúlni, elöl egy tizenhármas boly haladt, benne Ingebrigtsennel, mögöttük pedig egyre inkább leszakadt egy négyes csapat, amelynek tagja volt a másik norvég, az 1500-on bronzérmes Nordas.

A hajrá jó hatszáz méterrel a cél előtt indult meg, az élre a spanyol Mohamed Katir kapaszkodott fel, akivel csak Ingebrigtsen tudta tartani a lépést. A célegyenesben fokozatosan befogta, majd nagyjából öt méterrel a cél előtt megelőzte, így megnyerte a vb-aranyat.

Az Eurosport videója a versenyről:

HVG