Itthon: David Pressman: Túl sok forog most kockán a magyar-amerikai kapcsolatokban

Itthon: David Pressman: Túl sok forog most kockán a magyar-amerikai kapcsolatokban

Rendszeresen és magas szinten egyeztet magyar miniszterekkel David Pressman, aki szerint az Egyesült Államok is békét akar Ukrajnában, ahhoz viszont az út Kijev támogatásán keresztül vezet. Az amerikai nagykövet Navracsics Tibor meghívására utazott Veszprémbe, ahol a Máltai Szeretetszolgálat rehabilitációs programjában felújított „pokoli toronyba” is ellátogatott, de azért kultúrára is bőven jutott idő.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter meghívására Veszprém megyébe látogatott pénteken David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

Bár csak néhány napja, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs által vezetett és általa moderált MCC rendezvényén Tucker Carlson „gusztustalannak és megbocsáthatatlannak” nevezte az amerikai nagykövet viselkedését és lemondásra szólította fel a miniszterelnök által csak „présembernek” hívott Pressmant, Navracsics szerint személyes találkozójuknak ehhez vagy a politikához nem volt köze.

„Ennek a találkozónak nem az volt a célja, hogy a magyar kormány és az Egyesült Államok elnöki adminisztrációja találkozzon, hanem az, hogy David Pressman nagykövet és Navracsics Tibor veszprémi polgár találkozzon, ahol egy jót beszélgetnek és közös programokon vesznek részt” – mondta a hvg.hu-nak a nagykövettel egyébként láthatóan valóban jó viszonyt ápoló miniszter.

Mivel Veszprém jelenleg Európa Kulturális Fővárosa, a közös programok között valóban bőven szerepelt kultúra és művészet is: volt látogatás a Herendi Porcelánmanufaktúrában, kávézói beszélgetés a Pannon Egyetem vezetőivel (az intézmény kuratóriumának lemondásáig egyébként Navracsics volt az elnöke), majd a miniszter büszkén körbe is vezette birodalmában a nagykövetet. Elmentek egy sétára a kívülről már felújított, belülről azonban még távolról sem kész vár épületei között, megnéztek több gyűjteményt, sőt előtte Pressman a Máltai Szeretetszolgálat modellprogramjaként szolgáló, egykori szegregátumot, a veszprémi toronyházat is megnézte.

A Házgyári út 1.alatt, az ipartelepen található épület egykor munkásszálló volt, majd a rendszerváltás után nyomorteleppé vált, mára a máltaiak segítségével jelentős változásokon ment keresztül. Itt Pressman a saját kérésére lakókkal is találkozott.

© Navracsics Tibor/Facebook

A nagykövetnek nem ez volt az első vidéki látogatása, megérkezése óta több megyében is járt már, ahol a kormánymédia támadásai ellenére – mint később sajtótájékoztatóján fogalmazott – soha nem érzett semmilyen ellenséges hangulatot a személye irányába.

„Az Egyesült Államok eléggé tisztán látja a magyarországi médiakörnyezetet és tisztában vagyunk azzal, hogy a kormány milyen mértékű befolyást és ellenőrzést gyakorol felette. A magyarokkal való találkozásaim azonban mindig kifejezetten pozitívak voltak, akárhol is jártam” – cáfolta meg rögtön, hogy tapasztalatai szerint a magyarok elhinnék a propagandamédiában róla megjelent cikkeket.

Tucker Carlson kijelentéseit azonban nem kívánta kommentálni. „Nem méltatnám válaszra a megjegyzéseket” – mondta Pressman, aki szerint az erről szóló kérdéseket inkább a magyar kormánynak kellene feltenni, hiszen tudomása szerint Tucker Carlson a kormány meghívására járt Budapesten egy, a kormány által finanszírozott konferencián

Béke, Ukrajna, Novák Katalin

A Fox News volt műsorvezetője helyett szóba került viszont a kormány Ukrajna-politikája. Pressman csütörtökön közösségi oldalán „figyelemre méltó lépésnek” nevezte Novák Katalin köztársasági elnök ukrajnai látogatását, melyet reményei szerint Magyarország kormánya is követni fog.

Veszprémben az őt erről kérdező újságíróknak részletesebben is kifejtette a véleményét. Mint mondta, ő nem csak egy látogatásra utalt, hanem annak megerősítésére is, hogy határozottan ki kell állni az Oroszország által megszállt Ukrajna függetlensége, területi integritása és szuverenitása mellett. (Ez utóbbi éppen egy olyan dolog, amelynek létezésében Orbán Viktor láthatóan már nem hisz.)

Az amerikai nagykövet azt is világossá tette, hogy mi az egyetlen módja annak, hogy véget érjen a háború. „A magyar kormány gyakran beszél a békéről, és tegyük világossá, hogy az Egyesült Államok békét akar. Azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen, aminek egyértelműen az a leggyorsabb módja, ha

határozottan kiállunk a háború áldozatai mellett, és bátorítjuk Vlagyimir Putyint, hogy vessen véget neki” – szögezte le.

Vízummentesség, kormánykapcsolatok

A két ország kapcsolataiban idén több törés is történt. Az egyik idén áprilisban, amikor az orosz alapítású, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank több vezetője is felkerült az amerikai szankciós listára. A másik már a magyar állampolgárok amerikai beutazását is komolyan érinti: Washington augusztus elején jelentősen korlátozta a magyarok vízummentességét.

Pressman most is megerősítette, hogy a szigorítás egy 2017 óta tartó, hosszú folyamat eredménye. Hiába figyelmeztették többször is magas szinten a magyar kormányt a biztonsági kockázatokra és aggályaikra, ők „sajnos úgy döntöttek, nem tesznek lépéseket ezzel kapcsolatban”.

Ennek ellenére reméli, hogy a jövőben képesek lesznek ezeken dolgozni, mert Magyarország így is a szövetségesük, és ők is azt szeretnék, hogy „több magyar utazzon az Egyesült Államokba, és ne kevesebb”.

Lapunk kérdésére, hogy ehhez milyen lépéseket kellene tennie a magyar kormánynak, Pressman nem akart belemenni a részletekbe, de hangsúlyozta, hogy „a probléma orvoslásának többféle módja van, senki sem ír elő egyetlen megoldást”.

A magyar és az amerikai kapcsolatára utalva pedig a hvg.hu kérdésére azt is hozzátette: jelenleg nyilvánvalóan „élénk” a helyzet, ennek ellenére rendszeresen folytat magas szintű, eredményes megbeszéléseket magyar miniszterekkel.

„Bízom benne, hogy ez folytatódni fog, és fontos, hogy folytatódjon, mert akár Navracsics miniszterről, akár a kormány más tagjairól van szó, most túl sok forog kockán ebben a kapcsolatban ahhoz, hogy ne csináljuk jól. Amerikai részről ehhez megvan az elkötelezettség” – tette hozzá.

HVG