Tech: Az FBI szerint valami történik Észak-Koreában, a hackereik most csinálhatnak pénzt a korábban ellopott dolgokból

Tech: Az FBI szerint valami történik Észak-Koreában, a hackereik most csinálhatnak pénzt a korábban ellopott dolgokból

Az FBI szerint az elmúlt 24 órában 1580 bitcoint kezdett el mozgatni az észak-koreai hackercsoport, a Lazarus Group tagjai. Hamarosan pénzre válthatják a korábbi lopásokból származó kriptovalutát.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábban már többször figyelmeztetett arra, hogy az észak-koreai hackercsoport, a Lazarus Group tagjai több millió dollár (több milliárd forint) értékű kriptovalutát loptak el. Az FBI most újabb figyelmeztetést adott ki, arra számít ugyanis, hogy a kiberbűnözők megpróbálják hagyományos pénzre váltani a kiberpénzeket – írja a TechCrunch.

A szervezet a kriptovalutával foglakozó cégeket arra figyelmeztette, a lopások mögött álló észak-koreai hackerek, a Lazarus Group – más néven az APT38 – tagjai állhatnak. Az FBI a figyelmeztetés kiadása előtt eltelt 24 órában nagyjából 1580 bitcoin mozgását követte nyomon – ez több mint 40 millió dollárt, vagyis 14,1 milliárd forintot ér –, amit a hackerek jelenleg hat különböző kriptotárcában tartanak. Ezeket több korábbi akciók során tulajdonították el a bűnözők.

A Lazarus Group tagjai loptak pénzt többek között az Atomic Walletből, amelynek 5500 ügyfelét összesen több mint 100 millió dollárral rövidítették meg. Az FBI emellett szintén a csoporthoz köti a AlphaPo 60 millió, valamint a CoinsPaid 37 millió dollárnyi meglovasított kriptovalutáját is. Utóbbi négy napra kénytelen volt felfüggeszteni a működését.

A hackercsoport tagjai állítólag a LinkedInen keresztül jól fizető állásajánlatokkal keresték fel a CoinsPaid alkalmazottait, majd rávették őket, hogy telepítsék a JumpCloud nevű szoftvert, amit rosszindulatú kódokkal tűzdeltek tele.

Észak-Korea a kriptovaluta-lopásokból származó pénzzel finanszírozza a tiltott atomprogramját.

Az amerikai kormány 10 millió dolláros jutalmat kínált annak, aki segít azonosítani a Lazarus Group tagjait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG