Sport: Karambolozó golfkocsik, nagy fordítások és papírforma győzelmek az atlétika-vb hatodik napján

Sport: Karambolozó golfkocsik, nagy fordítások és papírforma győzelmek az atlétika-vb hatodik napján

Femke Bol ezúttal nem hibázott, Miltiadisz Tentoglu kisebb csodát tett.

A nap legegyértelműbbnek tűnő, mégis talán leginkább várt döntője volt a 400 gátasoké, különösen azután, hogy a favorit, a holland Femke Bol a nyitónapon az élen haladva, utolsó emberként, nem sokkal a cél előtt elesett, így elveszítette a 4×400 méteres vegyes váltó aranyérmét.

A 23 éves futó az utóbbi években egyértelműen a 400 gát második számú atlétája volt a világcsúcstartó, olimpiai és világbajnoki címvédő amerikai Sydney McLaughlin-Levrone mögött, aki sérülése miatt nem jött el Budapestre, igaz, nem is gáton, hanem síkon szeretett volna indulni.

Az előfutamban és az elődöntőben úgy tűnt, hogy Bol sikeresen túltette magát a szombati hibáján, amit a fináléban bizonyított is. Nem kezdett nagy tempóban, nagyjából 280 méteren át együtt futott legnagyobb riválisaival, majd tempót váltott és végül 51.70 másodperces idővel, a második amerikai Shamier Little-t (52.80 mp) több mint egy másodperccel megelőzve győzött.

A 400 méter döntője nem tűnt ennyire nyíltnak, miután az olimpiai bajnok bahamai Steven Gardiner az elődöntőben megsérült. Ott a jamaicai Antonio Watson volt a leggyorsabb 44.13 másodperccel, a második legjobb időt pedig a brit Matthew Hudson-Smith futotta, aki 44.26 mp-re javította az Európa-rekordot, amelyet 44.33-mal a keletnémet Thomas Schönlebe tartott 1987 óta.

A brit kezdett a legbátrabban és 300-nál a célegyenesbe fordulva nagy fölénnyel vezetett, Watson azonban lépésről lépésre közelített hozzá, akárcsak az amerikai Vernon Norwood és Quincy Hall. Hudson-Smith-nek az utolsó méterekre teljesen elfogyott az ereje, így a jamaicai elfutott mellette, de a két amerikai a célig nem tudta utolérni. Watson 44.22-vel nyerte meg az aranyérmet, kilenc századdal megelőzve Hudson-Smith-t és 15-tel Hallt.

A női kalapácsvetés fináléja az első sorozatban eldőlt: a kanadai Camryn Rogers 77,22 méterest dobott a szert, aminél a folytatásban senki sem tudott nagyobbat. Rogers tavaly ezüstéremmel zárta a eugene-i vb-t, amelyen az amerikai Brooke Andersentől kapott ki, aki viszont ezúttal a döntőbe sem jutott be, ahogy a háromszoros olimpiai bajnok, világcsúcstartó lengyel Anita Wlodarczyk is elvérzett a selejtezőben.

A nők 100 méteres gátfutószámában meglepetésre az elődöntőből épphogy továbbcsusszanó jamaikai Danielle Williams az 1-es pályáról nyert 12,43-mal, így 2015 után ismét világbajnok lett. Camacho-Quinn egy századdal lemaradva második, Harrison hárommal a harmadik, a címvédő Amusan 12,62-vel csak hatodik lett.

A férfi távolugrók versenyét a görög Miltiadisz Tentoglu nyerte a hatodik, utolsó sorozatban bemutatott 852 centiméteres kísérletével. Sokáig úgy tűnt, hogy bár az övé volt a legnagyobb ugrás, mégis a jamaicai Wayne Pinnock nyakába akasztják majd az aranyat, mivel a második legjobb kísérlete egyetlen centivel hosszabb volt a görögénél. Részletek itt:

 

A versenynap legfurább történése az volt, hogy összeütközött két olyan golfkocsi, amellyel a versenyzőket szállítják az edzőpályák és az atlétikai stadion között. Az egyik kocsin ott többek között az amerikai Noah Lyles, a 100-as sprint budapesti világbajnoka és a 200 címvédője és a jamaicai Andrew Hudson, akik ugyanabban az elődöntőben készültek futni.

Az ütközésben Hudson elmondása szerint megütötte a lábát, a szemébe pedig belepattant valami – ő üvegszilánkról beszélt –, de lefuthatta a távot, ám nem jutott tovább. Később a versenybíróság úgy döntött, hogy mégis ott lehet majd a péntek esti fináléban kilencedik emberként.

HVG