Gazdaság: Meghalt a magyar guru, akinek a munkássága új világot hozott el a tőzsdén

Gazdaság: Meghalt a magyar guru, akinek a munkássága új világot hozott el a tőzsdén

Elhunyt Laszlo Birinyi – írta meg a Bloomberg. A családja annyit közölt, hogy több egészségügyi probléma után, 79 éves korában érte a halál.

Birinyi 1943-ban született Magyarországon, hétéves volt, amikor a családjával együtt az Egyesült Államokba emigrált. Történészként diplomázott, de egészen más irányba fordult: 1976-tól a Salomon Brothers üzleti elemzője lett. Az igazán nagy dobás azonban 1989-ben jött el számára, amikor megalapította a Birinyi Associates nevű vagyonkezelő és tőzsdei adatelemző céget.

Azzal lett üzleti körökben világhírű, hogy a pénzáramlást előrejelző modellje rendkívül pontosan tudta megmondani, hogy egy részvénynél emelkedést vagy esést érdemes-e várni. Abban hozott újdonságot a modellje, hogy kombinálta benne a cégek működésének figyelését azzal, hogy a pénzáramlás ütemét és az árfolyam alakulását vizsgálta. Az elsők között vette észre például, hogy a dotkomlufinak vége lesz. Így aztán nem is annyira meglepő, hogy a Bloomberg a nekrológjában a Wall Street-i legendaként emlegeti.

HVG